Europarlamentarci usvojili izvješća o Srbiji i Kosovu i podržali njihovo napredovanje prema članstvu

Foto: FaH

ZASTUPNICI Europskog parlamenta usvojili su izvješća o napretku Srbije i Kosova koja te dvije zemlje pozivaju na nastavak reformi u približavanju članstvu u Europskoj uniji.

Izvješće o Srbiji o napretku Srbije zastupnici Europskog parlamenta su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu usvojili s 524 glasova za, 70 protiv a 79 zastupnika je bilo suzdržano. Izvješće o napretku Kosova usvojeno je s 479 glasova za, 134 protiv, a suzdržana su bila 64 zastupnika.

Srbija općenito dobro napreduje na putu prema EU

U izvješću o Srbiji ocjenjuje se kako općenito dobro napreduje na putu prema EU, ali da mora nastaviti raditi na polju vladavine prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, zaštite manjinskih prava, slobode izražavanja i medija.

Europarlamentarci potiču Srbiju da osnaži "proaktivan odnos i pozitivan donosa sa susjednim i zemljama šire regije" i pojača suradnju sa svojim susjedima u EU-u.

Zastupnici su pozdravili otvaranje poglavlja u pregovorima o pristupanju Srbije EU-u i angažmana Srbije na tom putu ali i ponovili poziv da Srbija svoju  vanjsku i sigurnosnu politiku usklađuje s politikama Unije, uključujući i politiku spram Rusije.

Jakovčić kaže kako je izvještaj "dobro postavljen"

Hrvatski europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) ocijenio je za Hinu uoči rasprave da je izvještaj "dobro postavljen" te najavio da će ga podržati. Jakovčić, međutim, podsjeća i da su bili prosvjedi u nizu gradova u Srbiji a da bi srbijanske vlasti, iako su jasno dobile izbore trebale imati senzibilitet za to što se dešava na ulicama.

Vlasti u Beogradu se u izvješću pozivaju na punu suradnju s Haškim sudom te da nastave surađivati na rješavanju pitanja nestalih osoba, lokacije masovnih grobnica i prava žrtava i njihovih obitelji.


Izvješće podržava i ustanovljavanje regionalnog povjerenstva za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i kršenjima ljudskih prava na području bivše Jugoslavije.

Tomašić ne vidi "nikakvu potrebu za osnivanjem regionalne komisije"

Zastupnica Ruža Tomašić (HKS/ECR) rekla je da "ne vidi nikakvu potrebu za osnivanjem regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava".

"Iza nas su dva desetljeća suđenja za ratne zločine i činjenice se znaju jako dobro, samo što ih Srbija uspješno ignorira. Ova bi komisija unijela nered i dala dodatan povod Srbiji za neispunjavanje obveza“, ocijenila je Tomašić u raspravi.

Glede odnosa Srbije i Kosova zastupnici su  pozdravili angažman tih zemalja u normalizaciji odnosa ali i izrazili zabrinutost zbog izbijanja napetosti između Srbije i Kosova zbog vlaka između Beograda i sjeverne Mitrovice koje su pratile nacionalističke i  ratoborne izjave i protueuropska retorika, kako se ocjenjuje u izvješćima.

Europski parlament traži od čelnika zajednice kosovskih Srba da djeluju neovisno od Beograda i uključe se u rad institucija zemlje.

Zabrinutost oko polarizacije situacije na Kosovu


Zastupnici su izrazili i zabrinutost zbog snažne polarizacije političke scene Kosova.

Europska unija iskazuje svoju spremnost da pomogne u gospodarskom i političkom razvoju Kosova dajući toj zemlji i jasnu europsku perspektivu kao i za cijelu regiju, napominje se u izvješću o Kosovu.

U izvješću se napominje i kako pet zemalja članica nije priznalo Kosovo. To priznanje pozitivno bi se odrazilo na normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i povećalo vjerodostojnost vanjske politike EU-a, smatra parlament koji pozdravlja i prijedlog Komisije za liberalizaciju viznog režima za građane Kosova.

Europarlamentarci pozivaju Kosovo da se usredotoči na sveobuhvatne reforme, posebice u pravosudnom i administrativnom sustavu koje se ocjenjuje sporim i neučinkovitim, i radi na suzbijanju korupcije.

Radoš ocjenjuje da je Kosovo je posljednjih godina napravilo važne korake

Zastupnik Jozo Radoš ocjenjuje da je Kosovo je posljednjih godina napravilo neke važne korake prema Europskoj uniji no i da mnoga sporna pitanja i dalje ostaju otvorena.

"Nema evidentnih nekih sukoba oko rješavanja jednog važnog pitanja, a to je položaj zajednice srpskih općina na sjeveru zemlje. No, postoje veliki unutrašnji sporovi oko demarkacije granice s Crnom Gorom. Ovi izbori su djelomice i posljedica tih unutrašnjih neslaganja. Možemo se nadati da će nedjeljni izbori omogućiti lakše rješavanje tih problema, no put će očito biti dug. Bilo je poteškoća s održavanjem izbora u općinama s većinskom srpskom zajednicom. A niti izbor za kandidata za premijera kojemu Srbija želi suditi nije vjetar u leđa rješavanju svih tih problema".

Šuica kaže da naglasci izvješća o napretku Srbije i Kosove ostaju isti


Europarlamentarka Dubravka Šuica (HDZ/EPP) kaže da naglasci izvješća o napretku Srbije i Kosove ostaju isti, poput borbe protiv korupcije i provedbe reformi kako bi se te zemlje približile EU-u.

"Što se Hrvatske tiče nama je interes da se granica Europske unije pomakne prema istoku. Hrvatska ne želi biti graničar i imati tako dugu vanjsku granicu i to je jedan od razloga da sve zemlje jugoistoka Europe postanu članice Unije", rekla je Šuica za Hinu.

Zastupnica Željana Zovko ocjenjuje kako su najvažniji naglasci u izvještajima parlamenta o zemljama zapadnog Balkana da Europa nije zaboravila to područje i da im poručuje da je njihova budućnost u EU-u.

Takav pristup istovremeno šalje i poruku Hrvatskoj da su mir i sigurnost na njenim granicama osigurani jer će se "granice EU-a i dalje širiti".

Jakovčić je u razgovoru za Hinu istaknuo i "kako Hrvatska treba preuzeti jaču ulogu na zapadnom Balkanu i biti glasnogovornik interesa EU-a u zemljama koje žele postati članice".

Pročitajte više