Europljani i Japanci u SAD mogu bez viza, ali će se morati online registrirati

SJEDINJENE DRŽAVE predstavile su program online registracije za državljane zemalja članica Europske unije i Japana koji u SAD mogu ući bez viza.

Riječ je o programu koji državljanima tih zemalja omogućuje ulazak u SAD bez vize, međutim obvezuje ih da se najmanje tri dana prije planiranog ulaska u SAD online registriraju na posebnoj internet stranici koje će biti pod nadzorom američkog Ministarstva domovinske sigurnosti, a sa ciljem sprječavanja ulaska potencijalnih terorista u SAD.

Prvi čovjek Ministarstva domovinske sigurnosti Michael Chertoff, objasnio je da se radi o uvođenju elektronskih sustava 21. stoljeća kojima je cilj ubrzati i olakšati prikupljanje podataka o osobama koje žele ući u SAD, a koji su do sada bili prikupljani u "papirnatom" obliku.

Spomenuti elektronski sustav za autorizaciju putovanja počet će primjenjivat 1. kolovoza ove godine, ali na dobrovoljnoj osnovi dok će obvezan postati 12. siječnja 2009 od kada će svi državljani zemalja članica EU i Japana morati popunjavati online formulare za ulazak u SAD.

Odgovori u roku nekoliko sekundi

Online formular sadržavat će pitanja slična onima na koja treba odgovoriti kada se traži viza, međutim osobe koje žele ući u SAD, a pri tom ne trebaju vizu, mogu na tražena pitanja odgovoriti putem interneta.

U roku nekoliko sekundi putnici će dobiti jedan od triju mogućih odgovora. Odgovor "autorizacija je odobrena" znači da putnik u SAD može slobodno ući nakon tri dana, a odgovor "vaše putovanje nije odobreno" znači da osoba koje želi putovati u SAD ne može ući u zemlju i treba posjetiti američku ambasadu u svojoj zemlji i tamo pokušati riješiti problem.

Treći mogući odgovor glasi "autorizacija je u tijeku" što znači da vlasti trebaju više vremena kako bi provele dodatne provjere, a osoba koja želi putovati u SAD tijekom narednih 72 sata se treba ponovno pokušati prijaviti i provjeriti svoj status.

Chertoff je na predstavljanju istakao kako program ima nekoliko prednosti u odnosu na dosadašnji "papirnati" sustav provjere putnika, pa će tako američke vlasti imati brži i bolji uvid u podatke osoba koje žele ući u SAD, dok će putnici s druge strane izbjeći mogućnost da se nakon leta avionom od sedam ili osam sati nađu "pred zidom" odnosno da im službenik na nekom aerodromu u SAD-u odbije mogućnost ulaska u zemlju i vrati ih kući.

Amerikanci pri tom ističu potpunu garanciju u pogledu zaštite privatnosti i podataka osoba koje se online prijavljuju za ulazak u SAD te povećanje stupnja sigurnosti u SAD, kako za domaće tako i za strane državljane. Jednako tako SAD se neće protiviti recipročnim mjerama odnosno željama zemalja članica EU da uvedu iste mjere za američke državljane.

EU se slaže, ali ima i dodatnih pitanja

Danas je stigao i odgovor iz EU-e koja se načelno slaže s novim američkim sigurnosnim mjerama, međutim među pojedinim zemljama članicama EU postoji sumnje u pogledu davanja podataka o zdravstvenom stanju putnika.

To se posebno odnosi na podatke o prenosivim bolestima za koje slovenski ministar unutarnjih poslova Dragutin Mate kaže da će se morati navesti u online formularu.

"Osobno nemam problema s time, ali pojedine zemlje (članice EU op.a.) imaju neka pitanja o tome, smatraju da su to vrlo osobni i osjetljivi podaci", zaključio je Mate.

Europski povjerenik za sigurnosna pitanja Jacques Barrot, rekao je pak da će EU od SAD zatražiti podrobnija objašnjenja o tome što zapravo predstavlja elektronski sustav za autorizaciju putovanja nakon čega će EU vjerojatno zauzeti zajednički stav po tom pitanju.

I.K.
Foto: AFP

Pročitajte više