Europljani idu češće u kino

EUROPLJANI idu češće u kino te je u Europskoj uniji posjećenost kinodvorana 2001. godine porasla za 10,2 posto u usporedbi s prethodnom godinom i dosegla razinu od 930 milijuna prodanih ulaznica, navodi se ovih dana u izvješću europskog ureda za statistiku Eurostat.

Iste godine prihodi na blagajnama također su se povećali za 12,9 posto i prešli 5 milijardi eura, također se navodi u rezultatima istraživanja objavljenima uoči svečanosti dodjele Oscara u Los Angelesu.

Ukupno je broj gledatelja u kinima porastao u svim zemljama članicama Unije osim u Finskoj (-8 posto) i Belgiji (-2 posto), navodi Eurostat.

Među petnaestoricom, u kino najčešće idu Irci (4,2 ulaznice po stanovniku), a slijede Španjolci. Na začelju se nalaze Finci i Grci (u oba slučaja 1,3 ulaznica po stanovniku). U prosjeku, stanovnici Unije su tijekom 2001. u kinu bili 2,4 puta, dok je američki prosjek 5,4 puta te japanski 1,3 puta, objavio je Eurostat i naveo da prve procjene za 2002. pokazuju slične značajke.

Ukupni broj kinodvorana 2001. premašio je brojku od 10.500 dvorana 2001., s gotovo 25.000 ekrana. Dva od tri filma koje se u Uniji odgleda američkog su podrijetla, precizira Eurostat.

Na europskoj razini, "Harry Potter i kamen mudraca" bio je najuspješniji film u 2001. Europski filmovi su ga, međutim, potisnuli na drugo odnosno treće mjesto u Danskoj, Njemačkoj, Austriji, Španjolskoj i Francuskoj.

U Francuskoj su ga pretekli filmovi "Amelie" i "Istina ako lažem!".

Pročitajte više