Europska komisija bankama: Lakše dajte kredite građanima i gospodarstvu

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

EUROPSKA komisija objavila je u utorak paket mjera za lakše kreditiranje kućanstava i gospodarstva kako bi im se pomoglo da se lakše suoče s ekonomskim posljedicama pandemije koronavirusa.

"Bankarski sektor može itekako pomoći u ublažavanju štete po gospodarstvo. Kako banke ne bi morale zaustaviti dotok gotova novca te kako bi građani i poduzeća mogli od njih dobiti potrebna financijska sredstva, iskoristili smo svu fleksibilnost ugrađenu u bankarske propise EU i predložili ciljane zakonodavne izmjene", izjavio je Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Komisije nadležan za euro.

Paket uključuje ciljane "brze izmjene" bankarskih propisa EU.

Europska unija je nakon financijske krize donijela propise kojima je povećana otpornost banaka i njihova pripremljenost da se suoče s udarima na gospodarstvo.  Ti propisi, između ostaloga, predviđaju da banke i njihova nadzorna tijela tijekom gospodarskih kriza mogu postupati na fleksibilan, ali odgovoran način kako bi mogli podupirati građane i poduzeća, prvenstveno male i srednje poduzetnike. 

Sada se s prijedlogom uredbe uvode i određene ciljane izmjene kojima se maksimalno povećava sposobnost banaka da daju kredite i apsorbiraju gubitke povezane s koronavirusom

U interpretativnoj komunikaciji Komisija potiče banke i nadzorna tijela da iskoriste fleksibilnost u računovodstvenom odnosno bonitetnom okviru EU.

Komisija predlaže i skraćivanje roka za primjenu određenih dogovorenih mjera kojima se banke potiču na financiranje zaposlenih osoba, malih i srednjih poduzeća i infrastrukturnih projekata.

Pročitajte više