Europska komisija bez milosti: Zbog Zakona o duhanu Hrvatska će platiti milijunsku kaznu?

Foto: Getty images, FAH

HRVATSKA je, kao i ostale članice Europske unije, imala rok do 20. svibnja za donošenje novog Zakona o ograničavanju duhanskih proizvoda. Naime, tako nalaže Direktiva Europske unije. S obzirom na to da u Saboru već tri tjedna nema kvoruma, čak i da Vlada do petka usvoji izmjene zakona, teško da će on biti unutar roka izglasan u Saboru.

Budući da će Hrvatska prekoračiti rok, Europska unija mogla bi nas kazniti i to velikom novčanom kaznom. Iako Europska komisija često tolerira probijanje rokova pojedinim državama članicama, teško da će to učiniti i u ovom slučaju, budući da se rok za ispoštivanje Direktive nadovezuje na rok od 20. svibnja 2017. godine, kada se sve stare kutije u kojima se sada prodaju cigarete moraju u potpunosti povući, te rok do 20. svibnja 2020. godine kad se moraju prestati proizvoditi i prodavati duhanski proizvodi s aromama.

Podsjetimo, prema Direktivi Europske unije, duhanski proizvodi za pušenje na svojim će pakiranjima morati imati kombinirana zdravstvena upozorenja o štetnosti pušenja, i to tekstualna upozorenja i fotografije u boji koje upozoravaju na štetne posljedice uživanja u duhanskim proizvodima koje će pokrivati 65 posto površine ambalaže.

Kutije cigareta morat će sadržavati najmanje njih 20, a slim pakiranja će vjerojatno otići u povijest jer na njih neće stati propisane dimenzije fotografija koje svjedoče o štetnosti duhanskog dima.

Osim toga, novi Zakon o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda omogućit će strože kontrole u ugostiteljskim objektima u kojima je dozvoljeno pušenje.

Pročitajte više