Europska komisija: Nuklearka Krško ima kvar - susjedne zemlje, pazite se

NUKLEARNI REAKTOR na elektrani Krško u Sloveniji je u kvaru, zbog čega je Europska komisija isključila elektranu i odaslala upozorenje državama članica EU. Europski je povjerenik za energiju Andris Piebalgs večeras u Bruxellesu kazao i da stanje "nije tako loše" i da radioaktivni materijal nije dospio u okoliš.

Stane Rožman, predsjednik Uprave Nuklearne elektrane Krško, izjavio je da situacija nije opasna.

"Elektrana je zatvorena, a pronađeno je i mjesto na kojem curi voda. Sada se pogoni moraju ohladiti, što će potrajati jedan dan, kako bi se kvar mogao popraviti", izjavio je za Reuters Andrej Stritar, direktor Slovenske uprave za nuklearnu sigurnost.

Do istjecanja rashladne tekućine reaktora u krugu zaštitne zgrade, ali nije bilo istjecanja iz reaktorske zgrade. Opasnosti za ljude i okoliš nema, saznaje se od ravnatelja hrvatskog Zavoda za nuklearnu sigurnost, Matjaža Praha.

Vijest o izlijevanju vode iz hladnjaka nuklearke Krško ipak je uzbunila sve zemlje susjede, koje su o incidentu izvijestile u svojim središnjim informativnim emisijama. Sve - osim jedne.

Hrvatsko ministarstvo okoliša šuti

Glasnogovornica ministarstva okoliša Kata Gojević na opetovano ispitivanje kada je do njih došla informacija o kvaru na nuklearki Krško nije htjela odgovoriti - "molim Vas, obratite se nadležnim ministarstvima", kazala nam je Gojević. Objašnjenje za to što smo jedina susjedna država Sloveniji  čije Ministarstvo okoliša nije izvijestilo javnost o opasnosti od radijacije, ma kolika ona bila, Gojević nam hladno odgovara - "ne mogu vam govoriti o nečemu o čemu nemam dovoljno informacija".

Što se tiče "nadležnih" ministarstava na koje je mislila kada je govorila o kvaru na nuklearnoj elektrani susjedne države, Gojević kaže da se radi o ministarstvu gospodarstva koja je zaduženo "za sve što ima veze sa električnom energijom", a što se tiče eventualnih posljedica radijacije "za to je zaduženo ministarstvo zdravstva".

Zadivljujuće, niti ni jedno od ta dva ministarstva na svojim stranicama nije objavilo ni slova o kvaru na nuklearnoj elektrani koja nam je u susjedstvu i kojoj je Hrvatska suvlasnik.

Ima li opasnosti od radijacije?

"EK je informirala zemlje članice o incidentu na reaktoru elektrane u Sloveniji, međutim, upozorenje ne sadrži naputke zemlje članice. U praksi ovo znači - a pogotovo za zemlje susjede Slovenije - budite na oprezu i promatrajte", kazao je ranije večeras glasnogovornik njemačke delegacije u EK, Harald Händel.

O zatvaranju Nuklearne elektrane Krško Europska komisija je obavijestila putem svog ECURIE sustava ranog obavještavanja i obavijest je proslijedila svim zemljama članicama. ECURIE sustav koristi se u slučajevima radiološke ili nuklearne uzbune. U obavijesti se napominje kako je riječ o sigurnosnom zatvaranju pogona. Sustav za uzbune ECURIE od Slovenije je primio poruku upozorenja u 15.38 sati.

Slično upozorenje koje znači opasnost za zdravlje ljudi odaslano je kada su otrovne igračke stigle iz Kine u Europsku uniju. Spiegel piše kako takav alarm upozorava na opasnost od "tjelesne propasti". Ipak,  ministarstvo okoliša u Berlinu priopćilo je da nema opasnosti za populaciju, a Austrijsko ministarstvo tvrdi da nema radijacije.

Slovenci pokušali zataškati kvar?

Spiegel piše i kako je incident spomenut samo pri kraju središnjeg dnevnika na prvom programu slovenske televizije i to riječima da "nema opasnosti za ljude i okoliš", te da je "pogon zatvoren zbog rutinskog popravka kakav je napravljen nekoliko puta ove godine".

NE Krško "nekoliko dana" izvan pogona, apsolutni rekorder u radu bez prestanka

RTV Slovenije izvijestila je večeras na svojim internet stranicama da će NE Krško za nekoliko sati biti zaustavljena jer je došlo do ispuštanja vode iz primarnog sustava u sigurnosni bazen. Reaktor trenutno radi s 22 posto kapaciteta i njegovo zaustavljanje još traje.

U Upravi navode da i dalje nadziru nastalu situaciju i tako će biti sve dok situacija ne bude pod potpunim nadzorom. Stanje u NE Krško prati posebna stručna skupina pri Upravi za nuklearnu sigurnost koja je ocijenila da trenutno nema potrebe za izvođenjem zaštitnih mjera u Krškom i okolici.

"Događaj nema utjecaja na djelatnike, stanovništvo i okoliš", priopćeno je iz Uprave.

Ljubljanski 24ur javlja da su Upravi za nuklearnu sigurnost opovrgnuli navode o tome da bi iz okolice elektrane trebalo ili je došlo do preseljenja stanovništva. Inače, NE Krško je rekorder u radu bez odmora među svim nuklearnim elektranama u Europi. Prije posljednjeg remonta više od 550 dana rad NE Krško nije obustavljen.

A.B.
Foto: AFP

Pročitajte više