Europska komisija odobrila uzgoj genetski modificiranog krumpira u EU

EUROPSKA komisija odobrila je danas uzgoj genetski modificiranog krumpira u zemljama članicama EU-a, no takav će se krumpir koristiti isključivo u industrijske svrhe, a ne za ljudsku prehranu, objavio je britanski BBC.

Krumpir je tako, nakon kukuruza, postao druga genetski modificirana namirnica čiji je uzgoj dopušten unutar Unije. Vrsta krumpira nazvana Amflora uzgajat će se isključivo za industrijske svrhe, odnosno za izradu kvalitetnijih vrsta papira ili kao hrana životinjama.

Iako je EK objavio kako je svoju odluku utemeljio na znanstvenim dokazima i preporukama, udruge za zaštitu okoliša u EU oštro su joj se usprotivile, tvrdeći kako se više od 70 posto stanovnika u zemljama članicama EU-a protivi uzgoju GMO hrane.

GMO krumpir već ovoga proljeća sijat će Češka i Njemačka

Amfloru je razvila i uzgojila njemačka tvrtka BASF, a njezin je uzgoj već sedam godina "vruć krumpir" za EU, jer je Švedska, kao zemlja kojoj je ponuđeno da na svom tlu zasije novu biljnu vrstu, pristala uz uvjet da za to dobije pristanak EU-a.


Borba oko dozvole za uzgoj GMO krumpira trajala je punih sedam godina i tek je sada dovršena, no EK je svakoj od zemalja članica ostavio pravo da odluči želi li prihvatiti uzgoj Amflore na svojim njivama.

Prema tvrdnjama BBC-ja, Amfloru će već ovoga proljeća zasijati Češka i Njemačka, a u idućih nekoliko godina to su najavile i Nizozemska i Švedska.
 
Uz Amfloru, u EU se već otprije uzgaja GMO kukuruz tipa MON810 tvrtke Monsanto, čiji je uzgoj odobren još 1998. godine. Taj se kukuruz uzgaja u Španjolskoj, Češkoj, Rumunjskoj, Portugalu i Slovačkoj. Uz odobrenje Amflora krumpira, EK je danas donio i odluku prema kojoj se u Uniju mogu uvoziti i slobodno prodavati proizvodi koji u svojem sastavu imaju tri vrste GMO kukuruza, koje nisu uzgojene u zemljama EU-a.

Pročitajte više