Europska komisija znala je za VW prevaru 4 godine i o tome šutjela?

Foto: 123rf

EUROPSKA KOMISIJA navodno je znala da se u automobile ugrađuju dizelski motori s većim emisijama štetnih plinova od onih koje su proizvođači navodili, ali su to zataškali, tvrdi Janez Potočnik.

"Još u ožujku 2011. godine, kad sam bio povjerenik Europske komisije, izdali smo priopćenje za javnost kako postoje dizelski motori s bitno većim ispustima od deklariranih i da je vrlo vjerojatno da se radi o prijevari proizvođača", rekao je Potočnik u Ljubljani tijekom predavanja slovenskim menadžerima o održivom industrijskom razvoju, prenosi Delo.

S obzirom da tad nije bilo nikakve reakcije, kaže Potočnik, došlo je do današnjeg skandala oko VW dizel vozila s ugrađenim programom koji pri testiranju vozila pokazuje niže emisije štetnih tvari, čime je "europskoj industriji upućen snažan udarac".

Potočnik trenutno radi kao supredsjedatelj foruma UN-a o održivom razvoju, a bori se za promjene u industriji i održivi razvoj. Kako tvrdi, potreban je novi industrijski model.

Kao primjer pozitivnog napretka naveo je kompanije BMW i Caterpillar.

"Oni već sada obnavljaju motore vozila kojima je istekao ekonomski životni vijek. BMW ih ugrađuje u svoje nove automobile, a Caterpillar u nove radne strojeve" rekao je Potočnik.

Pročitajte više