Europska politika azila proslijeđena summitu EU-a

EUROPSKI ministri pravosuđa i unutarnjih poslova postigli su u ponedjeljak na sastanku u Luxembourgu velik stupanj suglasnosti o petogodišnjem programu koordinacije politika u području useljavanja i azila, no nisu riješili sva sporna pitanja.

Ta će pitanja, obuhvaćena tzv. Haškim programom, biti proslijeđena šefovima država ili vlada EU-a, koji bi ih trebali potvrditi na sastanku 5. studenoga u Bruxellesu.

Haški program, koji se nastavlja na raniji program usvojen na Europskom vijeću u Tampereu 1999., predviđa uspostavu zajedničkog Europskog sustava azila do 2010. godine.

Ministri 25 zemalja članica nisu se, međutim, u ponedjeljak uspjeli dogovoriti o tome da se odluke u politici azila i useljavanja donose kvalificiranom većinom, zajedno s Europskim parlamentom, počevši od 1. travnja 2005. godine i to prvenstveno zbog protivljenja Njemačke.

To je jedno od posljednjih spornih pitanja koje treba riješiti do summita EU-a 4. i 5. studenoga u Bruxellesu, koji bi trebao potvrditi program, rekla je nizozemska ministrica za useljavanje Rita Verdonk.

Velika Britanija, Danska i Irska izborile su se u postojećim europskim ugovorima za klauzulu o izuzeću u području europske politike u pravosuđu (tzv. "opt-out").

"U Sporazumu iz Amsterdama prije sedam godina, osigurali smo apsolutno pravo da sami biramo koje europske propise o azilu i imigraciji želimo", rekao je britanski premijer Tony Blair. "Ako na njih ne pristanemo, oni se na nas ne odnose", objasnio je.

Haški program predviđa uspostavu zajedničkog Europskog ureda za azil i zajedničku obradu zahtjeva za azil unutar i izvan EU-a, što bi Komisija trebala još razraditi.

Do 1. svibnja 2005. bit će osnovana zajednička pogranična agencija te snage za brzo djelovanje koje će se brinuti za nadzor vanjskih granica Unije.

O eventualnom osnivanju Europskog korpusa pograničnih čuvara raspravljat će summit EU-a u studenome.

(Hina) xzt ysv

Pročitajte više