koronavirus

Europska povjerenica za jednakost: Raste govor mržnje protiv Roma na internetu

Foto: EPA

GLAVNA tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić i europska povjerenica za jednakost Helena Dalli pozvale su na bolju zaštitu ljudskih prava Roma i traže da im se omogući pristup vitalnim uslugama tijekom pandemije koronavirusa.

U zajedničkoj izjavi u povodu Međunarodnog dana Roma, Pejčinović Burić i Dalli upozorile su da mnogi od 10 do 12 milijuna Roma u Europi i dalje pate od siromaštva i isključenosti te da rašireni proturomski osjećaji pojačavaju i otežavaju njihovu ekonomsku i socijalnu oskudicu.

Neki političari okrivljuju Rome za širenje virusa

S obzirom na to da se Međunarodni dan Roma 8. travnja ove godine obilježava u vrijeme borbe protiv novog koronavirusa, što je rezultiralo uvođenjem izvanrednih mjera diljem Europe, visoke međunarodne dužnosnice pozvale su da se pritom ne zaboravi na poštivanje prava Roma i općenito ljudskih prava.

"Svi moramo podržati vlade u upravljanju ovom krizom i one moraju biti slobodne odlučivati o potrebnim mjerama. Međutim, sve mjere moraju poštovati postojeći europski okvir za ljudska prava, uključujući načela jednakosti i nediskriminacije”, istaknule su u zajedničkoj izjavi.

"Zabrinuta sam", kazala je Marija Pejčinović Burić, "zbog izvješća da su neke europske zemlje usvojile mjere koje bi mogle rezultirati daljnjim ugrožavanjem ljudskih prava Roma i otežati im ravnopravan pristup osnovnim javnim uslugama, ponajprije zdravstvenoj skrbi, komunalnim uslugama i čak pitkoj vodi". 

"Zabrinuti smo što čujemo da su distribucija pomoći u hrani i isplaćivanje socijalnih naknada dovedeni u pitanje i da neki političari okrivljuju Rome za širenje virusa", dodala je.

Ponovno raste govor mržnje protiv Roma na internetu, ističe Dalli

Europska povjerenica za jednakost Helena Dalli kazala je da su govor mržnje na internetu i lažne priče usmjerene protiv Roma ponovno u porastu.

"Negativni stereotipi i predrasude i dalje su jako prisutni u našem društvu. Zato će Komisija iznijeti osnaženu strategiju za jednakost Roma i njihovo uključivanje u europsko društvo", kazala je.

„Sada treba uložiti veće napore kako bi se osiguralo da Romi budu uključeni u društvo i da imaju ravnopravan pristup osnovnim potrebama, osiguravajući time njihovu zaštitu od infekcije”, poručila je povjerenica.

Pejčinović Burić i Dalli pozvale su sve europske zemlje da poštuju standarde Europske konvencije o ljudskim pravima i Europske socijalne povelje jačajući potporu marginaliziranim skupinama te da učine najviše što mogu kako bi spriječile da nacionalne i etničke manjine, posebice Romi, budu žrtveni jarci u aktualnoj krizi.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više