Europska središnja banka: Banke u eurozoni ne bi trebale još isplaćivati dividende

Foto: EPA

BANKE u eurozoni trebale bi pričekati s isplatom dividendi i otkupom dionica do 1. siječnja iduće godine, stoji u najnovijim preporukama Europske središnje banke (ECB).

U ECB-u se nadaju da će time ojačati sposobnost zajmodavaca da apsorbiraju gubitke tijekom pandemije koronavirusa, uz istodobno povećavanje kapitala kako bi mogli nastaviti odobravati kredite potrošačima i kompanijama.

"Stvaranje snažnih zaštitnih slojeva kapitala i likvidnosti od zadnje financijske krize omogućilo je bankama tijekom ove krize da nastave kreditirati kućanstva i kompanije i time pomognu stabilizaciji realnog gospodarstva”, rekao je danas Andrea Enria, predsjednik Nadzornog odbora ECB-a. "Stoga je tim važnije ohrabriti banke da koriste zaštitne slojeve kapitala i likvidnosti sada kako bi se nastavili fokusirati na tu glavnu zadaću: kreditiranje", dodaje.

ECB izravno nadzire najveće banke u eurozoni od 2014. godine

Dosad je ECB tražio od banaka da se suzdrže od isplate dividende dioničarima do 1. listopada. Mnoge banke stoga su otkazale planirane isplate dividende temeljem financijskih rezultata u 2019. godini ili su ih barem reducirale.

ECB izravno nadzire najveće banke i bankarske grupe u eurozoni od studenoga 2014. godine, čija se brojka trenutno popela na 115 institucija u 19-članoj eurozoni, što čini gotovo 82 posto ukupnog tržišta.

Pročitajte više