Europska unija podržat će Srbiju na putu ka Europi

EUROPSKA unija podržat će Srbiju i Crnu Goru na njenom putu ka Europi i ostvarenju tog sna srbijanskog premijera Zorana Đinđića, koji je u srijedu ubijen u atentatu u Beogradu, kazali su u četvrtak nakon susreta s dužnosnicima srbijanske vlade visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana i europski povjerenik za vanjske poslove Chris Patten.

Obraćajući se novinarima, u nazočnosti svih ministara vlade Srbije, Solana je kazao da je, poslije jučerašnjeg šoka, osjetio potrebu da osobno dođe u Beograd i izrazi "duboku solidarnost i podršku prijateljima, narodu Srbije, vladi Srbije i ostalim institucijama".

"Europska unija ostaje s vama, u pomoći da zajedno ispunimo san većine građana u Srbiji i san premijera Đinđića o članstvu u EU, a to osjećanje dijele s vama svi građani Europe", kazao je Solana.

"Zgroženi smo jučerašnjim tragičnim ubojstvom čovjeka koji se hrabro borio za demokraciju, vrijednosti i principe koje smo uspostavili u velikoj europskoj obitelji", kazao je Paten, dodajući da je dosad "pređen ogroman put ka demokraciji", te da će EU ostati uz Srbiju i Crnu Goru na tom putu.

"Nema povratka, put do naše europske obitelji je jasan, iako će biti i onih koji će to pokušati spriječiti, ali mi smo tu da pomognemo da preskočite sve prepreke na tom putu", kazao je Paten.

Vršiteljica dužnosti predsjednika Nataša Mićić zahvalila se na solidarnosti, podršci i sućuti koju su pokazali visoki dužnosnici, te kazala da je njihov "dolazak u ovoj teškoj situaciji podrška demokratskim snagama u Srbiji i vladi Srbije na putu ka Europi".

Visoki predstavnici EU Solana i Patten tijekom dana su se, osim sa srbijanskim dužnosnicima, sastali i sa saveznim ministrom vanjskih poslova Goranom Svilanovićem i predsjednikom Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem.

(Hina) tta maš

Pročitajte više