Europske burze blago pale

Foto: EPA

Na europskim se burzama u srijedu trguje oprezno, pri čemu su burzovni indeksi blago pali, nakon dva dana rasta.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,1 posto, izgubivši dio dobitaka od prethodna dva dana.

Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 0,26 posto, na 8.170 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,15 posto, na 18.105 bodova, a pariški CAC 0,19 posto, na 7.615 bodova.

A na većini azijskih burzi cijene su dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u plusu 0,7 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle su, pak, između 1,2 i 2,7 posto. U Šangaju i Australiji blago su pale.

Rast većine indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, zbog čega su, među ostalim, burzovni indeksi u Tajvanu i Indiji dosegnuli nove rekordne razine.

Tako većina azijskih burzi prati jučerašnji rast Wall Streeta, kada je Dow Jones indeks ojačao 0,15 posto, S&P 500 0,25, a Nasdaq 0,03 posto.

I jučer su na najvećoj svjetskoj burzi, kao i proteklih dana, najviše porasle cijene dionica proizvođača čipova i tehnoloških kompanija, pa su S&P 500 i Nasdaq dosegnuli nove rekordne razine.

Premda nije bilo novih značajnijih vijesti, cijena dionice Nvidije skočila je 3,5 posto, pa je taj proizvođač čipova postao najveća svjetska kompanija po tržišnoj kapitalizaciji, preskočivši Microsoft.

Zahvaljujući euforiji u vezi razvoja umjetne inteligencije, cijena dionice Nvidije skočila je od početka godine više od 170 posto, pa je tržišna vrijednost te kompanije dosegnula 3.220 milijardi dolara.

Poskupile su i dionice drugih proizvođača čipova, kao što su Micron Technology i Qualcomm.

„Sve se vrti oko priče o umjetnoj inteligenciji”, kaže Ty Draper, savjetnik u tvrtki Beacon Capital Management.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.