Pale europske burze, raste strah od nove eskalacije na Bliskom istoku

Foto: EPA

Na europskim su burzama danas ujutro cijene dionica pale jer se ulagači plaše eskalacije sukoba na Bliskom istoku nakon što je Izrael ispalio nekoliko projektila na Iran.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9.30 sati u minusu 0.6 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0.45 posto, na 7.840 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1.033 posto, na 17.655 bodova, a pariški CAC 0.69 posto, na 7.968 bodova.

Napad Irana na Izrael

I na azijskim su burzama cijene dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9.30 sati u minusu oko 1.5 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo 2,7 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0.3 i 1.6 posto. Rano jutros ti su indeksi bili i dublje u minusu, neposredno nakon vijesti da su izraelski projektili u četvrtak kasno navečer pogodili iranski grad Isfahan.

Iranska novinska agencija Fars izvijestila je da su se eksplozije mogle čuti u blizini zračne luke i da je aktiviran sustav protuzračne obrane. Premda službeno još ništa nije potvrđeno, svjetske agencije pišu kako je to odgovor na nedavni iranski napad na Izrael i da je ovaj odgovor ograničenog karaktera.

Strah od eskalacije sukoba

No, ulagači se plaše eskalacije sukoba.

„Vidimo masivno povlačenje iz rizičnijih investicija. Tržišta se plaše da je ovo početak lanca osvetničkih udara, što bi moglo izazvati veliku nestabilnost na Bliskom istoku”, kaže Khoon Goh, analitičar u australskoj ANZ banci.

Zbog toga su trenutno u minusu i američki terminski indeksi, više od 0,7 posto, što najavljuje daljnji pad cijena dionica na Wall Streetu u petak poslijepodne.

U četvrtak je, naime, na najvećoj svjetskoj burzi S&P 500 indeks pao peti dan zaredom jer je sve jasnije da američka središnja banka neće žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa i jer poslovni rezultati kompanija nisu baš impresivni.

Pročitajte više