Europske burze porasle zbog dobrih vijesti iz Njemačke

Foto: EPA

Na većini europskih burzi jutros su cijene dionica porasle jer su ulagače ohrabrili podaci o slabljenju inflacije u Njemačkoj, no na burzi u Londonu indeksi su u minusu. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9:30 u plusu 0.2 posto, nakon dva dana slabljenja.

Pritom je londonski FTSE indeks pao 0.52 posto, na 7416 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0.44 posto, na 16.060 bodova, a pariški CAC 0.18 posto, na 7265 bodova. Najviše su jutros porasle cijene dionica u Frankfurtu, nakon što je objavljeno da inflacija u nekim njemačkim državama slabi.

S druge strane, u Londonu su cijene dionica pale zbog jačanja britanske funte i poruke guvernera Bank of England Andrewa Baileyja da će središnja banka učiniti sve što treba kako bi se inflacija spustila prema ciljanoj razini od 2 posto i da još nije uvjeren da je inflacija dovoljno oslabila.

Pad u Aziji

A na azijskim su burzama cijene dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 9:30 u minusu 0.3 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0.3 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0.1 i 2.1 posto. U Australiji su, pak, blago porasle.

Rast australskog S&P/ASX indeksa zahvaljuje se izvješću prema kojemu je stopa inflacije u toj zemlji u listopadu usporila na 4.8 posto, najnižu razinu u dvije godine. Zbog toga ulagači vjeruju da australska središnja banka više neće zaoštravati monetarnu politiku.

Na ostalim tržištima vlada oprez jer gospodarske vijesti iz regije nisu baš impresivne. Najviše su pale cijene dionica u Hong Kongu, što je posljedica pritiska na tehnološki sektor, a ulagače je razočaralo i upozorenje Meiutana, kineskog dobavljača prehrambenih proizvoda, da mu prodaja u posljednjem ovogodišnjem kvartalu usporava.

To je loša vijest za tržišta jer su se ulagači nadali da će jačanje domaće potrošnje u ovim mjesecima potaknuti brži oporavak kineskog gospodarstva.

Rast na Wall Streetu

A na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi blago porasli. Dow Jones ojačao je 0.24 posto, dok je S&P 500 porastao 0.10, a Nasdaq indeks 0.29 posto.

Od početka studenoga cijene su dionica na najvećoj svjetskoj burzi porasle gotovo 10 posto jer su zbog slabljenja inflacije u SAD-u ulagači uvjereni da je američka središnja banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa.

No, ta je teza već ugrađena u cijene, a kako nema drugih poticajnih vijesti, posljednjih dana indeksi stagniraju. Jučer je nekoliko čelnika Feda kazalo da je ciklus povećanja kamata vjerojatno pri kraju, dok je jedan poručio da je moguće daljnje povećanje kamata ako inflacija ponovno ojača.

Na tržištu novca procjenjuje se da na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Fed u prosincu neće povećati kamate. Procjenjuje se, također, da bi ciklus smanjenja kamata mogao početi polovicom iduće godine.

Pročitajte više