EUROPSKE STRANKE ŽELE I VIŠE OD BUTTIGLIONEOVOG ODLASKA

Dvije glavne stranke Europskog parlamenta, PPE (konzervativci i desni centar) i PSE (socijaldemokrati) su u subotu, nakon najave o povlačenju Talijana Rocca Buttiglionea, zatražili i druge izmjene u budućoj Barrosovoj komisiji.

Odlazak Buttiglionea "ne znači da su sve poteškoće riješene", rekao je predsjednika Europske pučke stranke Hans-Gert Poetteringa.

Poettering drži da "će biti potrebno učiniti druge promjene u pogledu povjerenika i njihovih domena odgovornosti", navodi se u priopćenju.

Zamjenik predsjednika europskih socijaldemokrata (PSE) Jan Marinus Wiersma je izjavio da Buttiglioneovo povlačenje "nije dovoljno" da bi se članovi njegove stranke izjasnili "zadovoljnim stanjem".

"Postoje i drugi povjerenici u pogledu kojih smo jako suzdržani", naglašava se u priopćenju. "Čekamo cjelokupni Barrosov prijedlog da bismo zauzeli stajalište".

Rocco Buttiglione u subotu je u Rimu najavio svoje povlačenje iz Europske komisije kojom predsjeda Jose Manuel Durao Barroso, nakon što ga je Europski parlament odbio zbog spornih izjava o homoseksualnosti i neudatim majkama.

Budući predsjednik Europske komisije nije želio ništa komentirati nakon Buttiglioneove najave povlačenja iz njegove ekipe, rekao je u subotu glasnogovornica europske vlade.

Barroso je "primio na znanje Buttiglioneovu odluku, ali ne želi komentirati sastav Komisije", izjavila je glasnogovornica Pia Ahrenkilde.

(Hina) xtm ysd

Pročitajte više