Europski čelnici se opraštaju od bivšeg njemačkog ministra: "Europa je izgubila stup"

Foto: Profimedia

Uglednici i političari oprostili su se u ponedjeljak u sklopu državne ceremonije u Bundestagu od pokojnog njemačkog parlamentarca i ministra Wolfganga Schaublea.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je da je "Njemačka izgubila državnika, Europa stup, a Francuska prijatelja". Macron je spomenuo i Jacquesa Delorsa, bivšeg predsjednika Europske komisije koji je preminuo dan nakon Schaublea.

"Jedan za drugim, Europa je izgubila dvoje od svojih velikih vizionara", kazao je Macron koji je govor održao na njemačkom jeziku.

Schaublea i Delorsa nazvao je ocima utemeljiteljima europskog pomirenja i ujedinjenja.

"Dva državnika koja su dala sve za svoje zemlje i Europu", kazao je Macron.

Njemački kancelar Olaf Scholz, predsjednik Frank-Walter Steinmeier i predsjednica Bundestaga Barbel Bas bili su prisutni na ceremoniji.

Ceremoniji je prisustvovalo oko 1500 ljudi, a prethodila joj je misa u berlinskoj katedrali.

Bivša kancelarka Angela Merkel također je bila na ceremoniji.

Preživio pokušaj atentata

Schauble, koji je preživio pokušaj atentata 1990., bio je zastupnik Kršćansko demokratske unije (CDU) rekordnu 51 godinu od 1972. do dvoje smrti 26. prosinca.

Obnašao je nekoliko ministarskih funkcija, a kao ministar unutarnjih poslova pod kancelarom Helmutom Kohlom vodio je pregovore o ujedinjenju Njemačke.

Kao ministar financija za vrijeme kancelarke Merkel i krize u eurozoni zalagao se za mjere štednje.

Schauble je umro s 81 godinom u rodnom Offenburgu na jugozapadu Njemačke koji je i predstavljao u parlamentu.

Barbel Bas je kazala da je Schauble dugo stavljao naglasak na pomirenje i prijateljstvo Francuske i Njemačke nakon bolnih i krvavih njemačkih invazija, uključujući u Drugom svjetskom ratu.

Trenutni čelnik CDU-a Friedrich Merz govorio je o Schaubleovoj predanosti demokraciji, francusko-njemačkom prijateljstvu i europskoj suradnji.

"Odajemo počast istinskom državniku naše zemlje, europskom državniku, gorljivom demokratu i osobi koja je formativna za nedavnu povijest naše zemlje", rekao je Merz.

Pročitajte više