Europski diplomati ne vjeruju Sanaderu

IAKO se od dolaska na vlast premijer Ivo Sanader i njegovi ministri zaklinju u suradnju s Haagom, što uključuje i neriješeni "slučaj Gotovina", europski diplomati ostali su neugodno iznenađeni nekim potezima i izjavama vodećih HDZ-ovaca u predizbornoj kampanji nedavno završenih predsjedničkih izbora, piše Slobodna Dalmacija.

"Izjave premijera kako Vlada čini sve da riješi pitanje Gotovine ne mogu biti do kraja vjerodostojne ako HDZ u predizborne svrhe Mesićevo svjedočenje u Haagu naziva izdajom, a ne zakonskom obvezom." – izjavio je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju diplomat iz veleposlanstva jedne od utjecajnih članica EU.

Na tom je tragu i nedavna poruka koju je vrh Europske unije uputio Hrvatskoj, u kojoj se ističe kako "nema pregovora bez Haaga, dakle bez lociranja i transfera bjegunca Gotovine Međunarodnom kaznenom sudu."

Iako su hrvatski političari datum 17. ožujka, kad bi trebalo započeti pregovori o ulasku Hrvatske u EU, nazivali "povijesnim" i što je još važnije, "bezuvjetnim", čini se da je rješenje slučaja odbjeglog generala Ante Gotovine ostao najvažniji uvjet za početak pregovora s Hrvatskom.

Diplomatski izvor "Slobodne" tvrdi da formalna opredijeljenost Hrvatske za rješavanje slučaja Gotovina "ne može biti do kraja vjerodostojna ako vladajuća stranka u predizborne svrhe distribuira zapisnike o svjedočenju predsjednika Stjepana Mesića u Haagu, što je bila njegova zakonska obveza, a s ciljem da ga se kompromitira pred biračima."

Podsjećamo, samo nekoliko dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora u središnjici HDZ-a u Zagrebu osvanuli su transkripti svjedočenja Stjepana Mesića pred Haškim sudom, za što je prema pravilima ICTY-a predviđena kazna do sedam godina zatvora.

Diplomat je dodao kako Europa vrlo pozorno prati sva događanja na hrvatskoj političkoj sceni, a znakovitim drže da se premijer Sanader nije ogradio od istupa čelnika svoje stranke, koji u dijeljenju transkripata Mesićevog tajnog svjedočenja u Haagu ne vide ništa loše. Ni izjava predsjedničke kandidatkinje HDZ-a, Jadranke Kosor, kako ne bi ništa napravila da vidi Antu Gotovinu, nije prošla nezapaženo u europskim diplomatskim krugovima.

"Hrvatska Vlada ne smije voditi dvoznačnu politiku - jednu za predizborne potrebe i domaću javnost, a drugu za Bruxelles i međunarodnu zajednicu." – zaključio je europski diplomat.

Pročitajte više