Europski ekonomisti složni: Recesija se dogodine vraća u Europu!

OGROMNA većina vodećih britanskih i europskih  ekonomista smatra kako će se recesija dogodine vratiti u Europu.

Anketa koju je BBC proveo među 27 istaknutih ekonomista, koji redovito savjetuju Bank of England, pokazala je kako među stručnjacima ne vlada optimizam kad je u pitanju ekonomski oporavak Europe.

Kao što je već rečeno, njih 25 od 27 smatra kako će Europa i dogodine biti u recesiji. Petina njih predviđa kako eurozona dogodine neće postojati u istom sastavu u kojem postoji danas. Većina njih prognozirala je kako su šanse za raspad eurozone između 30 i 40 posto.

Svoj pesimizam temelje na činjenici da je gospodarski rast Europe zadnjih mjeseci drastično usporen zbog dužničke krize u eurozoni, a to se loše odrazilo i na ukupan globalni financijski sustav. Eurozona je u trećem kvartalu zabilježila rast od 0,2 posto, dok je na razini EU on iznosio o,3 posto.

Napori političara da riješe krizu pokazali su se jalovima, piše BBC,  jer tržišta još nisu uvjerena da je  dogovor o fiskalnoj uniji dovoljan za rješenje situacije. "Što se duže rješavanje tog problema bude prolongiralo, to su veće šanse da se recesija vrati u Europu", zaključuju ekonomisti.

Pročitajte više