Europski medijski stručnjaci razgovarali s predstavnicima HRT-a, HND-a i civilnih udruga

SKUPINA europskih stručnjaka za medije razgovarala je danas u sjedištu Misije OESS-a s predstavnicima HRT-a, novinarskih udruga i civilnog društva o mogućim promjenama medijskog zakonodavstva.

U OESS-u nisu željeli ništa reči o sastanku koji je bio zatvoren za javnost.

Od sudionika sastanka doznaje se da su sa predstavnicima odbora za masovne medije Vijeća Europe Karolom Jakubowiczem i Mariom Oetheimerom, te britanskim odvjetnikom Gavinom Millarom razgovarali privremeni glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić, predsjednik Programskog vijeća HRT-a Zdenko Ljevak, potpredsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka, Omer Rak iz Vijeće za medije HHO-a i Darko Glavaš iz udruge IREX.

Po riječima potpredsjednika HND-a Zdenka Duke, strani su stručnjaci ustvrdili kako promjene Zakona o HRT-u nisu uvjet za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji.

Dodao je da je tijekom dvosatnog sastanka najviše riječi bilo upravo o tom Zakonu, dok se manje razgovaralo o Zakonu o elektroničkim medijima i Zakonu o medijima. Istaknuta je jedino potreba za izmjenom Zakona o medijima kojeg je, podsjeća, zbog izglasavanja nedovoljnim brojem glasova "srušio" i Ustavni sud.

Razgovarajući o Programskom vijeću HRT-a istaknuli smo da je tom tijelu potrebno omogućiti provedbu započetog natječaja za izbor glavnog ravnatelja, te da bi njegovo poništenje smatrali političkom intervencijom u rad javne televizije, kazao je Duka.

Po riječima predsjednika Programskog vijeća HRT-a Zdenka Ljevka strani su stručnjaci na sastanku ustvrdili da ne treba žuriti s izmjenama Zakona o HRT-u, te da postojećem Programskom vijeću treba dozvoliti da odradi započeti posao po važećem Zakonu.

Kazao je da im je na sastanku rečeno kako je i Vladi savjetovano da bi, ako se čelnici HRT-a izaberu po raspisanom natječaju, trebali odraditi cijeli mandat.

Dodao je da je "jasno istaknuto" da su predstavnici Vijeća Europe u Hrvatsku došli na poziv Vlade, koja ih je pozvala zbog konzultacija oko mogućih promjena medijskih zakona.

Prije sastanka predstavnici podmladaka HSS-a, SDP-a i LS-a predali su Misiji OESS-a prosvjednu notu u kojoj izražavaju nezadovoljstvo "najnovijim najavama čelnika HDZ-a o izmjeni postojećeg Zakona o HRT-u".

U noti se ističe da je i sama najava promjene Zakona prijetnja sadašnjem Programskom vijeću HRT-a da će biti promijenjeno ukoliko ne poštuje želje i stavove HDZ-a. Navode da se postavlja i pitanje izbora novog ravnatelja HRT-a, "obzirom da važeći Zakon onemogućuje utjecaj jedne stranke na izbor ravnatelja".

O medijskom zakonodavstvu europski stručnjaci ranije su razgovarali s predstavnicima Vlade i Hrvatskog sabora.

Pročitajte više