Europski parlament: Uručena nagrada Saharov disidentu s kube

ČLANOVI Europskog parlamenta su ovacijama pozdravili govor kubanskog disidenta Oswalda Paya koji je, primivši nagradu Saharov 2002. za slobodu misli, od njih zatražio ´solidarnost´ kako bi i kubanski narod mogao ´biti konzultiran na biralištima´.

´Kubancima ne pomaže ako neki stanu na stranu kubanske vlade ili na stranu njezinih protivnika, kada je riječ o ideološkim stajalištima: mi želimo da se stane na stranu kubanskog naroda´, rekao je u Paya prisutnima u Europskom parlamentu nakon što mu je Pat Cox uručio nagradu.

´Vi predstavljate nadu. Mučeni, progonjeni, osuđivani od mladih dana zbog vaših uvjerenja nikad niste prestali raditi na stvaranju vašeg pokreta, Kršćanskog oslobodilačkog pokreta´, čije je djelovanje na Kubi zabranjeno, rekao je Cox.

Paya, kojemu su kubanske vlasti prvi put dopustile da napusti zemlju, nagradu Saharov od Europskog parlamenta primio je za inicijativu čija je svrha poticanje mirne tranzicije prema višetranačkoj demokraciji na Kubi. Njegov projekt, nazvan ´Projekt Varela´, sastoji se u prikupljanju potpisa građana koji bi omogućili provođenje zakonskih reformi, u skladu s kubanskim ustavom.

Nedugo nakon Payina odlaska u Europu, nepoznate osobe slomile su vrata na njegovu domu u kojemu živi sa suprugom i djecom te su izvikivali uvredljive parole.

Pročitajte više