Šef lokalnog kluba o poslu s Mamićem: Uzeo sam pištolj i automat i otišao u Zagreb

Foto: Pixsell, YouTube/Televizija Slavonije i Baranje

Predsjednik Nogometnog kluba Metalac Osijek Boro Ivković u utorak je na Županijskom sudu u Osijeku dao iskaz o transferu Mathiasa Chage iz Metalca u Dinamo, koji se dogodio 2005. godine. Ivković je taj posao dogovorio sa Zdravkom Mamićem, kojeg je Uskok u sklopu optužnice u aferi Dinamo II optužio i za taj transfer. Metalac je u to vrijeme bio trećeligaš. 

"Nudili smo Chagu Osijeku, ali oni ga nisu htjeli ni pogledati pa smo ga odveli na probu u Dinamo i tamo je prošao. Na tom prvom sastanku novac nismo ni spominjali jer je meni bilo puno srce zbog činjenice da igrač iz Metalca, iz 3. lige, prelazi u Dinamo. Chago je meni bio kao sin, član obitelji, a to je i danas. Nakon nekoliko dana sam donio njegove papire. Bilo mi je bitno samo da Mathias potpiše za Dinamo. Ja za Metalac, kao ni za sebe, nisam tražio nikakvu odštetu pa nam Dinamo nije ništa ni platio", rekao je Ivković.

"Chago je javio da ga žele preuzeti neki kriminalci pa sam ja uzeo pištolj i automat i otišao u Zagreb"

Ispričao je da je Chago imao svoje uvjete i da je potpisao ugovor.

"Poslije je potpisivao i neke anekse, s čime sam ja bio upoznat jer on nije htio ništa potpisivati bez mene, a to su bili normalni ugovori. U jednom trenutku pojavio se neki menadžer iz Kameruna s kojim je Chago od ranije imao ugovor i koji je tražio novac od Chage, mene, Dinama... Znam da mu Chago i ja nismo ništa platili, a ne znam je li mu Dinamo nešto dao", ispričao je Ivković, prenosi Jutarnji. Šef Metalca prisjetio se i jedne neugodne situacije.

"Chago mi je javio da ga žele preuzeti neki kriminalci pa sam ja uzeo pištolj i automat, otišao u Zagreb i riješio tu situaciju. Nisam mu bio menadžer jer nemam licencu, već, kako sam rekao, član obitelji i on se uglavnom oko svega konzultirao sa mnom", rekao je Ivković. 

Na pitanje tužitelja Svena Miškovića jesu li u transferu Chage u Dinamo sudjelovali Damir Jozić i Mario Mamić, Ivković je odgovorio: "U transferu Chage sudjelovao je samo Boro Ivković!"

Dinamo tvrtki Real Sport Management platio 500.000 eura, Ivković kaže da nikad nije čuo za nju

Rekao je i da nikad nije čuo za tvrtku Real Sport Management, kao ni je li Dinamo toj tvrtki platio 500.000 eura, kako stoji u optužnici.

"Ne znam jesu li im to platili, ali ako jesu, onda mislim da su to trebali platiti Metalcu", dodao je Ivković, koji ne zna ni je li Chago nekome prodao prava na publicitet. 

"Mathias i ja smo imali takav odnos da bi mi on to sigurno rekao, a o tome mi nikada nije pričao. Jedino ako to nije učinio u dogovoru s tim menadžerom iz Kameruna, koji je tamo u njihovom gradu iz neke opasne obitelji", odgovorio je Ivković.

Što se tiče načina plaćanja, rekao je da je Chago dobivao novac i na račun i na ruke te da je Dinamo ispoštovao sve odredbe ugovora prema njemu.

"Mitu je sve proćerdao i prokartao, sad radi kao građevinski radnik"

Mišković je pitao Ivkovića i za Dumitrua Mitua, kojeg je ovaj također odveo u Dinamo nakon što ga je nazvao Miroslav Ćiro Blažević i pitao ga može li dovesti Mitua iz Osijeka bez odštete. Ivković je to sredio i Mitu je na kraju transferiran za 80.000 eura, koje mu je predao Nikky Vuksan, iako se Ivković sa Zdravkom Mamićem dogovorio da će naknada biti 100.000 eura.

Rekao je da je nedavno pitao Vuksana tko ga je "zavaljao za 20.000 eura", ali da nije dobio odgovor. 

Tužitelj ga je upitao i zna li da je Mitu nekome prodao svoja potraživanja od Dinama.

"Mitu je odličan čovjek, ali nikada nije znao s novcem. Od silnoga novca kojeg je zaradio, on danas radi kao građevinski radnik, sve je proćerdao, prokartao, prokurvao... Nedavno mu je moja supruga poslala 700 eura da plati režije. Ne bi me iznenadilo da je to potpisao. On je prava ciganska duša, čovjek za kafanu i moguće da je to potpisao", kazao je Ivković.

Pročitajte više