Europski parlament zatražio: Podržite rast Ubera

Foto: FAH

ZASTUPNICI Europskog parlamenta nakon rasprave o ekonomiji dijeljenja složili su se kako je uberizacija usluga dobra za ekonomiju te regulatore pozvali da podrže razvoj kompanija poput Ubera, Airbnba te sličnih servisa, piše Euroactiv.

Dva parlamentarna odbora – za Industriju, istraživanje i energiju i za Unutarnje tržište i zaštitu potrošača – zajednički su usvojili stav o Strategiji digitalnog tržišta. Osamdeset članova odbora glasalo je za, šest protiv, tri su bila suzdržana. Izvjestiteljica odbora Kaja Kallas iz Estonije to je nazvala "popriličnom sklonošću ekonomiji dijeljenja".

Ekonimija dijeljenja u raspravama Europskog parlamenta jedna je od najkontroverznijih tema, a ova odluka odbora dosta je važan pomak uoči konačnog izvještaja o tom pitanju, koji je najavljen za siječanj.

Usvojeni tekst "pozdravlja rast konkurencije i izbora za potrošače", a zastupnici tvrde kako oni stvaraju i inkluzivnije tržište rada. Traže da Komisija i članice EU “podrže daljnji razvoj ekonomije dijeljenja tako što će uočiti i ukloniti umjetne barijere i zakone koji sprječavaju rast” ekonomije dijeljenja.

Glavni spor nastaje oko novih oblika zapošljavanja koje uvode kompanije poput Ubera. Dio zastupnika smatra kako je samozapošljavanje nesiguran model, dok drugi vjeruju da tvrtke koje omogućuju ljudima da rade kad hoće, kao što to radi Uber, partnerima otvaraju nove prilike.

Prilagodba novoj ekonomiji

Konačni stav je da se socijalna politika i politika zapošljavanja moraju prilagoditi novoj ekonomiji, da se moraju priznati fleksibilniji oblici zapošljavanja i osigurati da se “postojeća prava zaposlenika i modeli socijalne sigurnosti održe u digitalnom svijetu”.

Zanimljiv detalje je i amandman Europske pučke stranke, koji predlaže da se u zakon uvede pojam "burnouta" uslijed stresa kojeg ljudi osjećaju kad moraju stalno biti dostupni na mobitelima i online. Ekonomija dijeljenja takvo što podrazumijeva, no bez obzira na to svi se slažu kako treba modernizirati zapošljavanje.

Za razliku od Europskog parlamenta, Komisija i članice EU još su podijeljene oko pitanje ekonomije dijeljenja.

Podsjetimo, Uber se od svojeg pojavljivanja dosta muči sa zakonskim otporom, a u ponekim zemljama i nasilnim onemogućavanjem da odrađuju posao. Kako je ekskluzivno doznao Index prije nekoliko dana, vozače Ubera u njihovom je poslu prošlog petka spriječila Carinska uprava, organiziranom sačekušom u centru Zagreba.

> INDEX DOZNAJE: Carina presrela vozače Ubera i odvela ih na granicu

Njih najmanje dvadesetak dobilo je kaznu od 35 tisuća kuna, a zaplijenjeni su im i automobili na graničnom prijelazu Bregana do kojeg su ih odvukli nakon zaustavljanja.

> Kako su smjestili Uberašima: "Opkolili su me naoružani policajci i sve mi oduzeli"

Europska komisija skeptična je prema uberizaciji, tvrde izvori na koje se pozvao Euroactiv. Dio povjerenika navodno je dosta sumnjičav zbog zaštite potrošača i zaposlenika te nejasnoća oko modela oporezivanja novih usluga.

Jedan od razloga otpora širenju ekonomije dijeljenja je strah od jačanja utjecaja američkih tehnoloških divova Googlea, Amazona i Applea. Ipak, zastupnici u Europskom parlamentu kažu da su prioritet transpraentnost i sprječavanje međusobne diskriminacije platformi kako bi potrošači mogli birati koje će usluge koristiti. Traže traže da se raspravi pitanje mogućih prepreka za stvaranje novih platformi.

Pročitajte više