Europski socijalni forum u petak u Londonu

EUROPSKI socijalni forum (ESF), koji bi od 15. do 17. listopada u Londonu trebao okupiti najmanje 20.000 sudionika, bit će treći europski sastanak alterglobalista, protivnika neoliberalizma 21. stoljeća, nakon skupova u Parizu 2003., te Firenci 2002.

Među sudionicima - nevladinim udrugama, sindikatima i građanskim pokretima iz dvadesetak europskih zemalja - ove se godine ističu esejistica Susan George, predsjednik Sinn Feina Gerry Adams, Aleida Guevara (kći Che Guevare) i muslimanski intelektualac Tariq Ramadan.

U prvome, firentinskom izdanju, nekih 50.000 sudionika raspravljalo je o temi "za pravedniju Europu", a 400.000 do milijun prosvjednika, ovisno o izvorima, izrazilo je neslaganje s mogućim ratom u Iraku i protiv "američkog imperijalizma". Središnja tema pariškog skupa s oko 50.000 sudionika bila je pak budućnost Europe uoči proširenja.

Uz 30 konferencija, 150 seminara, 220 radionica i prateće kulturne događaje, londonski susreti predviđaju i prosvjed protiv Busha i za povlačenje stranih vojnika iz Iraka.

Neke od glavnih tema bit će Rat i mir; Demokracija i temeljna prava, socijalna pravda i solidarnost: protiv privatizacije, za socijalna prava, prava radnika i žena; Protiv rasizma, diskriminacije i ekstremne desnice; Ekološka kriza i održivi razvoj.

Kao i svaki socijalni forum i ESF nudi prostor za susrete i razmjenu mišljenja protivnicima neoliberalizma, borcima za drugačije društvo, ističu organizatori koji žele da njihov skup urodi i konkretnim prijedlozima, alternativama i akcijama.

Tako će konkretne akcije tražiti organizacije poput "No Vos" (bez glasa - bez rada, bez identifikacijskih isprava, bez kuće) koja će održati svoj "off" forum.

Europski socijalni forum proizašao je iz godišnjih skupova Svjetskog socijalnog foruma koji se od 2001. održava u brazilskom gradu Porto Alegreu, s izuzetkom ovogodišnjih susreta kojima je domaćin bio indijski Bombaj.

Pročitajte više