Europski tužitelji istražuju nabavu cjepiva protiv korone u EU

Foto: EPA

URED europskog javnog tužitelja (EPPO) potvrdio je putem Twittera da istražuje nabavu cjepiva protiv covida-19 na području Europske unije.

Potvrda o istrazi, kako kažu, dolazi nakon iznimno velikog interesa javnosti. Nikakvi daljnji detalji neće biti objavljeni u ovoj fazi, objavili su iz EPPO-a.

Europska komisija do sada je sklopila ugovore za nabavku 4.2 milijarde doza cjepiva, prema podacima s web stranice Komisije. Do 7. rujna 2022. godine isporučeno je 1.7 milijardi doza. Pfizerovo cjepivo čini više od polovine doza koje je EU kupila ili naručila.

Ključne odredbe ugovora, posebice cijene, proglašene su povjerljivima, što su kritizirali članovi Europskog parlamenta i nevladine organizacije.

Von der Leyen se dopisivala sa šefom Pfizera

Podsjetimo, nakon članka koji je New York Times objavio u travnju 2021., a u kojem je pisalo da je šefica Komisije Ursula von der Leyen razmjenjivala SMS-ove s direktorom Pfizera Albertom Bourlom oko ugovora o kupnji cjepiva, novinar je od Komisije zatražio pristup tim porukama i drugim dokumentima koji se odnose na te rasprave.

Izvršno tijelo EU, koje je bilo ovlašteno pregovarati o kupnji cjepiva u ime zemalja članica, pristalo je poslati mu tri dokumenta (e-mail, pismo i priopćenje), ali ne i SMS-ove. EK je tvrdila da te poruke nisu arhivirane jer ne postoji takva obveza.

Početkom ove godine europska pučka pravobraniteljica Emily O'Reilly prozvala je Europsku komisiju zbog odbijanja da se novinarima ustupi informacija o SMS-ovima između Ursule von der Leyen i izvršnog direktora Pfizera Alberta Bourle.

Pročitajte više