Europski ulagači oprezni, cijene dionica blago porasle

Foto: FAH

NA EUROPSKIM se burzama u utorak ujutro trguje oprezno jer će ovoga tjedna biti objavljeni podaci o inflaciji u SAD-u koji bi mogli osjetno utjecati na smjer burzovnih indeksa, dok podršku tržištima pruža oporavak Wall Streeta.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9:45 sati u plusu 0,1 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9:45 sati na dobitku 0,05 posto, na 7.181 bodu, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,15 posto, na 12.262 boda, a pariški CAC 0,10 posto, na 5.133 boda.

Kao i druga svjetska tržišta, europske burze postupno nadoknađuju prošlotjedne gubitke, izazvane strahovanjem ulagača od rasta inflacije i kamatnih stopa.

Podršku tržištima pruža jučerašnji rast Wall Streeta drugi dan zaredom, što ukazuje na oporavak najveće svjetske burze od najvećeg tjednog gubitka u posljednje dvije godine.

No, ulagači su oprezni jer se tržišta još nisu sasvim stabilizirala od prošlotjednih potresa i jer će ovoga tjedna biti objavljeni podaci o inflaciji u SAD-u.

Brži rast potrošačkih cijena mogao bi navesti američku središnju banku na ubrzanje tempa povećanja kamata.

Podršku tržištima pruža i oporavak cijena nafte, nakon što su prošloga tjedna potonule više od 8,5 posto i zaronile na najniže razine od prosinca prošle godine. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,55 posto, na 62,95 dolara.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9:45 sati bio u plusu 1,1 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,7 posto, na 21.244 boda.

Pročitajte više