Europski zeleni osudili uhićenja više od 150 aktivista, političara i građana u Zagrebu

SUPREDSJEDNIK Europske zelene stranke Philippe Lamberts kazao je da je, za zemlju koja se približava Europskoj uniji, neprimjereno zadržati u pritvoru 150 mirnih prosvjednika.

"Zadržati u pritvoru 150 mirnih prosvjednika i sudionika mirnog prosvjeda zaista je neprimjereno za zemlju u procesu pridruživanja Europskoj uniji", kazao je Lamberts i dodao je da je hrvatska vlast postupila daleko ispod standarda koji se očekuju od države koja želi članstvo.

Postupanje prema mirnim prosvjednicima bilo je ispod razine EU-a

"Prosvjednici su pušteni na slobodu uvjetovanu zabranom kretanja u području građevinskih radova tijekom osam dana. To nije dobar način postupanja prema mirnim prosvjednicima i daleko je ispod standarda kakvi se očekuju od države koja želi članstvo u EU", kazao je Lamberts i zatražio temeljitu istragu.

"Kao Europski zeleni uvjereni smo da Hrvatska mora postati članicom Europske unije. Zbog toga je i u našem interesu poštovanje građanskih prava kako bi se moglo govoriti o dobrom upravljanju u kojemu se poštovanju pravne procedure pristupa s najvećom ozbiljnošću", zaključio je Lamberts.

Pročitajte više