Euroskepticizam konzervativaca jači od stranačke stege: Cameron i oporba srušili referendum o EU

POMALO bizarna situacija odigrala se jučer u britanskom parlamentu, gdje je na dnevnom redu bilo glasanje o održavanju referenduma o ostanku u EU, kada se velik broj konzervativaca oglušio na zahtjev svog stranačkog šefa i premijera Davida Camerona, dok mu je oporba pružila podršku.

Ostanak Velike Britanije u EU postao je jedno od gorućih političkih pitanja "na Otoku", a njegova važnost ogleda se u pukoj činjenici da su stranačka stega i politički pragmatizam ustuknuli pred tradicionalnom orijentacijom biračkog tijela, a samim time i zastupnika najvažnijih britanskih stranaka. Tako su proeuropski labiristi i liberali ostali vjerni svojim uvjerenjima, pritom propustivši Cameronu zadati jak politički udarac koji je mogao značiti i njegovu političku smrt.

Većina protivnih glasova došla je iz redova konzervativaca.

Tako je jučer britanski parlament odbio prijedlog da se održi referendumom o izlasku te zemlje iz članstva Europske unije s 483 glasa protiv i 111 za. Fascinantno zvuči činjenica da je od tih 111 glasova čak 81 došao iz redova konzervativaca, iako ih je njihov šef David Cameron instruirao da ne glasuju za referendum, "jer pitanje ostanka u EU trenutno nije primarno za Veliku Britaniju".

Cameron je isticao kako Britanija ne treba izlaziti iz Europske unije tijekom krize u eurozoni, nego imati jaku poziciju u EU radi zaštite svojih trgovačkih i financijskih interesa. Stoga se i samo glasanje o referendumu može smatrati pritiskom Britanije na EU, kako bi ojačala vlastiti položaj u njoj.

Cameron tvrdi da nema zle krvi

Na kraju dana, šira slika Britanije u pogledu članstva u EU neće se promijeniti, ali bi Camerona mogla zabrinuti činjenica da je očito izgubio kontrolu nad vlastitom strankom, iako on sam tvrdi kako ga to ne pogađa. "S moje strane nema nikakve zle krvi, zamjeranja i ogorčenosti. I dalje cijenim svoje stranačke kolege, i shvaćam da imaju svoja snažna uvjerenja o ovoj temi. U politici se nekad treba suočiti s velikim temama i problemima, a ne ih gurati pod tepih i praviti se da ne postoje", kazao je Cameron.

Dodao je i kako ne očekuje, niti će zahtijevati, ostavke prkosnih zastupnika svoje stranke.

Parlament nije slušao glas javnosti

Podsjetimo, u posljednjoj anketi, koju su proveli Guardian i ICM, preko 70 posto Britanaca izjasnilo se da želi referendum o ostanku u EU. Ta brojka prilično jasno pokazuje kako Britanci pitanje europskih integracija ipak smatraju važnim i podložnim preispitivanju, a valja uzeti u obzir da se za održavanje referenduma jednako zalažu biračka tijela obje najveće stranke. Ukupno se 49 posto ispitanih izjasnilo da bi glasalo za napuštanje EU.

Razlika je vidljiva jedino u pogledu njihovog izbora ukoliko bi do referenduma eventualno došlo. Nekih 57 posto konzervativnih birača glasalo bi za napuštanje EU, dok bi se za isto odlučilo "samo" 37 posto laburista.

Pročitajte više