Eurozastupnica: U Hrvatskoj nije dobra situacija po pitanju liječenja raka

Ilustracija: Pixsell/Vanja Zubcic

HRVATSKA bolje stoji po dostupnosti lijekova od drugih članica EU, no po pitanju liječenja raka situacija je puno gora, a upravo stoga je važno podizanje svijesti o prevenciji te bolesti, istaknuto je danas na konferenciji Fight & Win održanoj povodom Svjetskog dana borbe protiv raka.

Tema borbe protiv raka je jedna od ključnih tema u Europskom parlamentu s obzirom na to da se 40 posto slučajeva može spriječiti, rečeno je na skupu te dodano da Hrvatska upravo stoga slijedi Europski plan za borbu protiv raka čiji je fokus na prevenciji i ranom otkrivanju bolesti.

"Nisu sve zemlje u EU jednako razvijene"

Europska unija je usmjerila oko 170 milijuna eura u skrb oboljelih od raka. "Ovog puta ne moramo postavljati pitanja ima li novca, imamo ga, samo ga trebamo na kvalitetan način iskoristiti", rekla je Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu i glavna organizatorica skupa.

Zastupnica se osvrnula i na aktualne podatke, po kojima je Hrvatska bolja po dostupnosti lijekova od drugih zemalja EU, a po pitanju liječenja raka je situacija gora. "Nisu sve zemlje u EU jednako razvijene i nemaju iste zdravstvene sustave, no moramo vidjeti kako možemo iskoračiti naprijed", objasnila je Glavak.

Rak pluća i dalje najčešći uzrok smrti

Rak pluća je i dalje najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj i u EU, no postoje razlike u broju oboljelih na broj stanovnika u pojedinim državama. U Hrvatskoj je najčešći rak prostate, pluća i debelog crijeva kod muškaraca, a kod žena rak dojke, pluća i debelog crijeva, no u slučaju raka dojke smanjena je smrtnost za 25 posto preventivnim pregledima.

"Kada dobijete onu omotnicu kod kuće, nemojte ju ostaviti negdje sa strane", upozorila je Glavak, upozoravajući na slabe odazive na nacionalne preventivne programe i važnost podizanja svijesti građana o prevenciji. Skrenuta je pažnja i na Europski digitalni centar za karcinom koji može biti prilika našim stručnjacima da se bolje povežu i rade na europskoj razmjeni podataka.

Beroš: Ministarstvo je bolno svjesno razine onkoloških problema

Na situaciju u Hrvatskoj se osvrnuo i ministar zdravstva Vili Beroš, istaknuvši da je ministarstvo "bolno svjesno" razine onkoloških problema u populaciji. "Osnovni koncept i specifični ciljevi zdravstvene reforme, koje moramo provesti, su jačanje prevencije i rane detekcije oboljenja. U potpunosti smo u skladu s Europskim planom borbe protiv raka", rekao je Beroš.

Što se tiče preventivnih programa, ministar Beroš je istaknuo da tu ključnu ulogu ima Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji radi na detekciji načina na koji će u Hrvatskoj utemeljiti preventivne zdravstvene preglede za spol i dob kad je to potrebno. Osvrnuo se i na uspjeh nacionalnog programa za prevenciju raka dojke te upozorio na slab odaziv muškaraca na preventivne programe usmjerene na rak debelog crijeva.

Pročitajte više

 

Pročitajte više