KORONAVIRUS

Evo kako bi to izgledalo da država zaista brzo želi riješiti pomoć firmama na samrti

Foto: Marko Rakar/Facebook

IAKO tisuće firmi trenutno trebaju hitnu pomoć zbog obustave poslovanja uzrokovanog pandemijom koronavirusa, jer bi njihova propast značila gubitak velikog broja radnih mjesta, hrvatska administracija prilično je zakomplicirala procedure oko dobivanja pomoći.

To je veliko opterećenje i za poduzetnike, odnosno njihove računovodstvene servise, koji u velikom broju slučajeva “rješavaju” tu dokumentaciju, ali i za samo administraciju, jer su službenici zatrpani velikim brojem zahtjeva.

"Nula šaltera, nula dokumenata, računalo izračuna i odlučuje"

Komunikacijski i informatički stručnjak Marko Rakar na svom Facebook profilu objavio je kako bi on, na vrlo jednostavan način, riješio odobravanje pomoći firmama. 

“Da sam ja premijer (nisam iz očiglednih razloga), onda bi odobravanje pomoći obrtnicima, poduzetnicima ovako izgledalo i to bi bilo sve što bi trebali ispuniti da dobiju novce.

Nula šaltera, nula dokumenata, računalo izračuna i odlučuje, sve podatke za izračun država ima i posjeduje kod sebe i treba samo jasno izražena volja odgovorne osobe (i vizija i politička volja našeg potkapacitiranog vodstva)”, napisao je Rakar na svom Facebook profilu uz koji je priložena slika formulara putem kojeg bi se poduzetnici prijavljivali za pomoć.

Iz formulara je vidljivo da bi financijska pomoć bila u visini tromjesečnih troškova koje bi sustav automatski izračunao iz financijskih izvješća za 2018. godinu.

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

 

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više