Evo kako izgleda vila u središtu Zagreba. Tu je nekad bila straćara Bandićeve žene

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

IZGRADNJA vile predsjednika Nadzornog odbora Adris Grupe Ante Vlahovića u središtu Zagreba je pri samom kraju.

Reporteri su slikali gotovo pročelje vile koje je izazvalo jako puno polemika među arhitektima i građanima zbog svog izgleda pa su se mogle čuti vrlo glasne kritike kako je riječ o privatnoj tvrđavi u samom centru grada koja onamo ne pripada. Riječ je o fasadi koja prema slikama nema ni prozora ni balkona pa nije ni čudo da Zagrepčani ovo zdanje već zovu "tvrđavom". Tvrđavom od oko 850 kvadrata.

> Ovo je vila tajkuna u centru Zagreba, tu je nekad bila straćara Bandićeve žene

> Tko je Ante Vlahović, vlasnik golemog bunkera usred Zagreba?

Kako smo već pisali, da bi sagradio svoje zdanje, Vlahović je kupio i straćaru u vlasništvu Vesne Bandić, supruge zagrebačkog gradonačelnika i višestrukog USKOK-ovog optuženika Milana Bandića, koja se nalazi na susjednoj parceli.

Za ruševinu od 38,49 metara platio je 150 tisuća eura, odnosno 3897 eura za metar kvadratni. Barem tako stoji u kupoprodajnom ugovoru koji se nalazi u zemljišniku.

Vila s 4 etaže, bazenom i vrtom

Da bi Vlahović mogao graditi u Preradovićevoj ono što želi, a htio je vilu s četiri etaže, bazenom i saunom, morao je raspisati javni natječaj. Ured ovlaštenog arhitekta Miljenka Bernfesta proveo je natječaj u kojem je stajalo da se traži "dobivanje kvalitetnog arhitektonskog i funkcionalnog rješenja nove rezidencijalne stambene građevine u Preradovićevoj ulici broj 11 u Zagrebu prema predloženoj programskoj strukturi koje će tako kvalitetno upotpuniti sadržajnu i oblikovnu strukturu visokokonsolidiranog gradskog područja unutar povijesne urbane cjeline Grada Zagreba". Oformljen je i stručni ocjenjivački sud, a natječaj je u lipnju 2015. godine dobio Studio 3LHD te portugalski arhitekt Eduardo Souto de Moura. Koncept Vlahovićeve vile u samom centru Zagreba podrazumijevao je postavljanje najvećeg stakla ikada ugrađenog u Hrvatskoj, dužine 10,5 metara i visine 2,7 metara, ukupne težine veće od 2,3 tone. Krajem rujna prošle godine ugrađeno je to najveće staklo u prizemlje zgrade, a tada je bio zatvoren promet u tom dijelu centra Zagreba. Promet je bio zatvoren jer se radilo o iznimno velikom predmetu koji je trebalo dovesti, ali i zbog postavljanja koje je trajalo nekoliko sati.

 

Pročitajte više