Uhićenje Žalac započelo je online prijavom. Evo kako izgleda taj proces

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL/EPPO

BIVŠA ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac, miljenica premijera Andreja Plenkovića, iza rešetaka je završila zahvaljujući radu novoosnovanog Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO). 

EPPO je s radom počeo prije pet mjeseci i ima ovlasti istraživati i kazneno progoniti malverzacije koje se tiču novca iz EU fondova. U slučaju bivše ministre Žalac riječ je o aferi Softver, koju je otkrio Telegram.

>> Objavljeno za što se tereti Gabrijelu Žalac

Koga je sve dao uhititi Ured europskog javnog tužitelja i zašto?

Uz Plenkovićevu štićenicu uhićeni su ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric te poduzetnici Marko Jukić i Mladen Šimunac, vlasnici tvrtki Ampelos i Micro projekt, kojima je 2018. na temelju natječaja dodijeljen posao izrade softvera vrijedan 16.2 milijuna kuna. EPPO smatra da je softver u stvarnosti koštao mnogo manje.

"Sumnja se da je prvoosumnjičena, u dvostrukoj ulozi kao ministrica u MRRFEU i predsjednica Upravnog vijeća SAFU, poduzela radnje s ciljem osiguravanja povlaštenog položaja za drugoosumnjičenoga i trećeosumnjičenoga, kao i za trgovačka društva povezana s njima.

Navedene su se radnje dogodile u 2017. i 2018. godini, u procesu javne nabave informatičkog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem", naveli su iz EPPO-a u priopćenju za javnost.

"Sumnja se da je u cilju realizacije dogovorenoga, bivša ministrica najprije tijekom 2017. godine, donijela odluku o pregovaračkom postupku bez prethodne objave javnog poziva za podnošenje ponuda, precijenjene vrijednosti nabave u iznosu od 9.860.000,00 kuna (+/- 1.31 milijuna eura); u kojem su postupku na podnošenje ponude pozvana trgovačka društva povezana s drugoosumnjičenim", ističe EPPO.

Sve je započelo običnom prijavom Antikorupcijskom uredu EU

Znakovito je da USKOK, koji je imao iste dokaze kao i kasnije EPPO, nije u dvije godine podignuo optužnicu protiv Žalac. No, pokazalo se da EPPO u Hrvatskoj, koji vodi smijenjena šefica USKOK-a Tamara Laptoš, planira ozbiljno istraživati pronevjeru europskog novca.

>> Da se pitalo USKOK, Žalac bi bila na slobodi. Uhićena je po nalogu EU

Do svega je zapravo došlo prijavom građanina. Konkretno, bio je to novinar Telegrama Andrej Dimitrijević, koji je otkrio aferu Softver i onda sumnje u malverzacije s prikupljenom dokumentacijom prijavio OLAF-u, Europskom antikorupcijskom uredu, koji je podatke proslijedio EPPO-u.

"Nakon što sam napisao tekst, osobno sam se obratio OLAF-u, sastavio sam tekst, pritužbu, ovo su vam činjenice, ovo su dokazi, molim vas da provjerite. Onda su se javili natrag i tražili su nekakvu dodatnu dokumentaciju, odgovor Ministarstva regionalnog razvoja i slično. Pa sam im to poslao", objasnio je Dimitrijević gostujući na RTL-u.

Mogućnost online prijave kaznenih djela

I OLAF i EPPO nude svim građanima Europske unije, uključujući i Hrvatske, mogućnost da na njihovim stranicama anonimno prijave saznanja o zloupotrebi europskog novca. Naravno, prijave trebaju biti utemeljene i po mogućnosti s dokumentacijom, a ne samo tračevi koje ste negdje čuli.

>> Kakav je to europski ured koji je danas uhitio Gabrijelu Žalac

Evo kako možete prijaviti kazneno djelo Uredu europskog tužitelja. To se može učiniti online na ovoj poveznici.

"EPPO je nadležan za podizanje optužnica u slučaju kaznenih djela koja utječu na financijske interese Europske unije. Riječ je o radnjama koje su počinjene s namjerom, takozvanim kaznenim djelima iz PIF-a (Direktive o zaštiti financijskih interesa), kao što su prijevara, korupcija, pranje novca i pronevjera, koja mogu negativno utjecati na novac poreznih obveznika EU-a", ističe se odmah na početku.

Konkretna kaznena djela navedena su u Direktivi (EU) 2017/1371, kako je provedena u okviru nacionalnog prava. Riječ je o prijevari, primanju i davanju mita itd.

EPPO nije nadležan za kaznena djela koja ne utječu na financijske interese EU. Takva kaznena djela trebate prijaviti DORH-u.

"Čim imate opravdane razloge za sumnju da je počinjeno kazneno djelo protiv financijskih interesa EU..."

Kada svaki građanin EU treba prijaviti nešto EPPO-u?

"Čim imate opravdane razloge za sumnju da je počinjeno kazneno djelo protiv financijskih interesa EU-a, morate to prijaviti EPPO-u. Niste dužni dostaviti popratne dokaze ako nisu dostupni", navodi se na službenim stranicama Ureda europskog javnog tužitelja.

Prilikom podnošenja prijave kaznenog djela na službenim stranicama EPPO-a bit će vam dostupna pomoć za popunjavanje mrežnog obrasca. 

"Neka se polja moraju obvezno popuniti kako biste mogli nastaviti s prijavom. Popunite sva polja prema svojim saznanjima, jasno i sažeto. Nakon što podnesete mrežni obrazac, primit ćete potvrdu primitka, u kojoj će biti naveden registracijski broj prijave kaznenog djela. Navedite taj registracijski broj u svakoj budućoj komunikaciji s EPPO-om", ističu.

Nakon prijave EPPO će ocijeniti je li prijavljeno kazneno djelo u okviru nadležnosti EPPO-a i jesu li dostavljene informacije dostatne kako bi se opravdalo pokretanje istrage.

Lažne prijave se mogu kazniti

Po podnošenju prijave EPPO može a i ne mora kontaktirati osobu koja je podnijela prijavu. Kontaktirat će vas 1) ako bude potrebno zatražiti objašnjenja ili dodatne informacije i 2) ako je kazneno djelo očito izvan područja nadležnosti EPPO-a, a dokumentaciju koju ste dostavili potrebno vam je vratiti.

Važno upozorenje je da se lažne prijave neće tolerirati.

"Prijavljivanje kaznenog djela može imati ozbiljne posljedice. Prijava kaznenog djela za koju se kasnije dokaže da je namjerno lažna ili zavaravajuća ili namjerno podnesena u nezakonitu svrhu može imati pravne posljedice za podnositelja, uključujući, među ostalim, upravne i/ili kaznene sankcije", poručuju iz Ureda europskog javnog tužitelja.

Prijava se obavlja online u devet koraka

Prvi korak u online prijavi je izjava o odricanju od odgovornosti.

"Svaka prijava za koju se dokaže da je namjerno lažna ili obmanjujuća ili da je namjerno podnesena u nezakonitu svrhu može imati pravne posljedice koje, među ostalim, obuhvaćaju administrativne i/ili kaznene sankcije u skladu s primjenjivim nacionalnim pravom. Osobni podatci obrađuju se u potpunosti u skladu s primjenjivim pravnim okvirom, posebno s odredbama poglavlja VIII. Uredbe Vijeća (EU) 2017/1939.

Željeli bismo vas obavijestiti da EPPO bez nepotrebne odgode prosljeđuje relevantne informacije nadležnim tijelima u skladu s člankom 24. Uredbe Vijeća (EU) 2017/1939 ako sazna o mogućem počinjenju kaznenog djela ili drugih nepravilnosti koje nisu u nadležnosti EPPO-a", navodi se u prvoj točki.

U drugom koraku, pod nazivom Identifikacija, birate jeste li fizička osoba ili pravna osoba, a onda ispunjavate detaljan obrazac u kojem se traže - ako izaberete fizička osoba - vaše ime i prezime, OIB, datum rođenja, adresa, broj telefona, e-mail itd.

Slijede koraci Prethodna prijava, Tko, Što, Nešto drugo, Dokumentacija, Pregled i podnošenje te Complete.

Kada dođete do koraka Tko, od vas se, primjerice, traži da napišete kako to što prijavljujete utječe na financijske interese EU, koji je iznos financijske štete prema vašoj procjeni, gdje i kada se dogodilo kazneno djelo.

Europski tužitelji očito neće štedjeti HDZ-ovce

U svakom slučaju, Ured europskog javnog tužitelja je pokazao da neće štedjeti HDZ-ovce i općenito vladajuće u Hrvatskoj kada je riječ o malverzacijama s europskim novcem te da se ne plaše ići ni na bivšu ministricu i premijerovu miljenicu, članicu Predsjedništva HDZ-a, vladajuće stranke.

Tko ne vjeruje, neka pita Gabrijelu Žalac.

Stoga očito ima smisla prijaviti EPPO-u kaznena djela koja su u njegovoj nadležnosti.

Pročitajte više