Evo koje škole štrajkaju u četvrtak i petak. Sindikati postavili ultimatum vladi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SINDIKATI u obrazovnom sustavu postavili su danas ultimatum vladi, bijesni jer nije došlo do sastanka koji se danas trebao održati s ministrom rada Aladrovićem. Objavili su i koje škole štrajkaju u četvrtak i petak.

Danas štrajkaju osnovne i srednje škole u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji te fakulteti. Nastave sutra neće biti Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj i Brodsko-posavskoj županiji.  

Objavljeni rezultati današnjeg štrajka

Danas, 12. studenog 2019. godine, u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, štrajk je proveden u 51 osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj ustanovi, u kojima djeluju podružnice sindikata Preporod.

Prema podacima pristiglim iz škola u Krapinsko-zagorskoj županiji štrajkalo je 77,26%, u Varaždinskoj županiji 91,53%, a u Međimurskoj županiji 73,45% zaposlenica i zaposlenika.

Od ukupno 1073 člana Preporoda, u 51 osnovnoj i srednjoj školi na području Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Međimurske županije, u štrajku je sudjelovalo 811 zaposlenica i zaposlenika, kazali su iz sindikata.

Mihalinec: Lagali su nam

Sindikati su, kao i svaki dan tijekom štrajka, opet sazvali presicu u podne na kojoj objavljuju daljnje aktivnosti u štrajku.

Branimir Mihalinec kazao je na početku presice kako su sindikati obmanuti i kako im je ministar Aladrović lagao te da danas nema sastanka.

"Izrečena je laž koja nije opovrgnuta", kazao je Mihalinec. "Ovako izrečena laž može stići samo s razlogom da se stječe dojam da vlada poziva na sastanak, a bahati sindikati ne žele doći", kazao je Mihalinec. "Mi smo navikli na laži, ali imamo problem kad se takve laži plasiraju u javnost", kazao je.

Koje škole štrajkaju u četvrtak i petak?

Mihalinec je najavio da će u srijedu i četvrtak imati "aktivnosti" na Trgu sv. Marka. "Aktivnosti nisu prosvjedi", kazao je.

Najavio je da u četvrtak štrajkaju Virovitičko-podravska županija i Koprivničko-križevačka županija, a u petak Bjelovarsko-bilogorska, Dubrovačko neretvanska i Grad Zagreb.

Postavili ultimatum vladi

Sanja Šprem također se obrušila na ministra Aladrovića. "Netko mora snositi odgovornost za ovo neodgovorno ponašanje. U ovom momentu nema odgovornosti, jedini koji su odgovorni prema svom statusu u društvu smo mi. Apeliramo uvijek na odgovornost. Vlada nije postupila odgovorno. Sindikati će danas jasno dati rok vladi, s današnjim danom, s obzirom na to da nema dijaloga i da nema ponude, mi postavljamo rok vladi do 16 sati da putem e-maila uputi svoju zadnju poruku za sindikate", kazala je Šprem.

"Ako vlada ne odgovori, mi ćemo ono što su nam dosad ponudili dati na referendum. Ako žele da svi u obrazovanju vide tu sramotu, onda ćemo ju mi pretipkati i poslati svima diljem Hrvatske, neka se izjasne na referendumu. Do 16 sati čekamo ponudu", zaključila je.

Aktivnosti pred vladom sutra i u četvrtak

Branimir Mihalinec potom je objasnio kakve će to aktivnosti sindikati imati pred vladom sutra i u četvrtak.

"Sutra ćemo održati konferenciju za javnost na kojoj ćemo predstaviti pismo učitelja saborskim zastupnicima, a u četvrtak ćemo sve te zastupnike podsjetiti kako bi trebali glasovati za proračun ako u njemu nisu ugrađena sredstva za plaće zaposlenih u obrazovanju", kazao je Mihalinec.

Pročitajte više