Evo kolike stipendije i naknade hrvatski gradovi nude studentima i srednjoškolcima

Ilustracija: Goran Stanzl/PIXSELL

S DOLASKOM jeseni i početkom škole, brojne općine i gradovi na različite su načine odlučili pomoći srednjoškolcima i studentima, objavili su natječaje za dodjelu stipendija, jednokratnih pomoći, naknada za kupnju udžbenika i ostalog potrebnog materijala.

Grad Split svojim uspješnim srednjoškolcima dodjeljuje 40 stipendija, a mjesečni im je iznos 106 eura. Prijaviti se mogu splitski srednjoškolci koji su prethodne dvije školske godine završili s najmanje 4.50 za svaku, potom oni koji su u tom razdoblju osvojili jedno od prva tri mjesta na državnom ili županijskom natjecanju, odnosno jedno od prva tri mjesta na Međunarodnoj olimpijadi bez obzira na prosjek ocjena u prethodne dvije godine.

Split je, uz to, spreman financijski poduprijeti i srednjoškolce i studente iz socijalno ugroženih obitelji. Rijeka do petka, 15. rujna zaprima zahtjeve za jednokratnu novčanu pomoć od 135 eura redovitim srednjoškolcima ili studentima u 2023./2024. godini. 

Pomoć je namijenjena onima koji dolaze iz kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade, potom onima koji ostvaruju pravo na osobnu invalidninu ili doplatak za pomoć i njegu, učeniku/studentu koji je udomljeno te dijete poginulog stradalog, zatočenog ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata.

Sinj stipendira siromašnije srednjoškolce

Popis lokalnih jedinica i stipendija koje dodjeljuju nije konačan, naime, glavnina ih natječaje za stipendije objavljuje u listopadu i studenom. Grad Zagreb je koncem lipnja objavio poziv za dodjelu potpora srednjoškolcima i studentima pod međunarodnom i privremenom zaštitom. Poziv je otvoren do 31. prosinca 2023. ili do iskorištenja sredstava, a visina potpore iznosi 2000 eura. 

Velika Gorica daje novčane naknade od 120 eura srednjoškolcima radi nabave udžbenika i ostalih obrazovnih materijala. Uvjet je da su redoviti u školi i da imaju prebivalište/boravište na području Gorice. Jednokratnu potporu (stipendiju) u iznosu od 75 eura svim svojim srednjoškolcima za nabavu udžbenika, radnih bilježnica i bilježnica, dodjeljuje i Grad Krk.

Za nabavu udžbenika, radnih bilježnica i druge potrebne školske opreme svim srednjoškolcima s prebivalištem na svom području, Grad Vrlika isplatit će jednokratnu potporu od 100 eura. Koprivnica dodjeljuje 20 stipendija redovnim studentima Sveučilišta Sjever – Sveučilišni centar Koprivnica za akademsku 2023./2024. Dodjeljuje ih u obliku jednokratne pomoći u visini od 968 eura.

Sedam stipendija namijenila je za stručne prijediplomske studije Prehrambena tehnologija i Zaštita okoliša, recikliranje i ambalaža, a šest stipendija za studij Logistika i mobilnost. Grad Sinj daje stipendije siromašnijim srednjoškolcima u iznosu od 40 eura mjesečno kroz deset mjeseci, ukupno 400 eura.

Otok financira smještaj srednjoškolaca u učeničkim domovima

Mursko Središće odlučilo se za jednokratnu novčanu pomoć za redovite studente sa svog područja, isplatit će je početkom studentske godine, a iznosi 100 eura. Svojim srednjoškolcima Grad Supetar u aktualnoj školskoj godini dodijelit će ukupno trinaest stipendija i financijskih potpora u iznosu od 80 eura mjesečno po korisniku, tijekom deset mjeseci, ukupno 800 eura.

Grad Otok pak u cijelosti financira smještaj svojih srednjoškolaca u učeničkim domovima. Uz gradove i općine, stipendije dodjeljuju i zaklade. Tako obiteljska zaklada Mikec dodjeljuje stipendiju nadarenim studentima slabijeg imovinskog stanja iz Međimurja.

Od 2016., kada je osnovana, do prošle godine, ta je Zaklada dodijelila 260 stipendija u iznosu od 5.2 milijuna kuna. Prošle godine iznos stipendije povećan je s 1100 na 1300 kuna mjesečno te je u tom iznosu dodijeljeno 48 stipendija uspješnim studentima. 

Pročitajte više