Evo koliko je Banožić našeg novca dao za savjete Dijane Čuljak

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

MINISTAR Mario Banožić potvrdio je danas da je MORH angažirao bivšu HTV-ovu novinarku Dijanu Čuljak. 

Banožić kaže da je Čuljak angažirana za izradu novog modela komunikacije u Ministarstvu.

>> Banožića savjetuje Dijana Čuljak, dijete septičke jame novinarstva devedesetih

"Bila je angažirana po pitanju novog modela komunikacije koji želimo razviti u MORH-u. Inače su do sada informacije iz MORH-a izlazile na način da novinari postave upit. Htio sam napraviti komunikaciju da se pokaže značaj i vrijednost hrvatskog vojnika i Hrvatske vojske, da se približimo građanima kroz medije, kroz jedan prostor… Imamo dobre kapacitete, ozbiljan broj ljudi u MORH-u i ozbiljna sredstva, samo je to trebalo malo bolje posložiti", rekao je Banožić.

"Ne radi se o značajnom iznosu"

Nije želio otkriti koliko je Čuljak plaćena, rekao je samo da se ne radi o značajnom iznosu. 

Banožića su pitali je li uopće bilo potrebno angažirati Čuljak s obzirom na to da u Ministarstvu već postoji veliki PR odjel.

“Nije stvar u PR odjelu. Imate ljude koji vrše sustav informiranja. Ovdje je bila riječ da taj sustav treba prilagoditi vremenima u kojima se nalazimo. Podatak o plaćanju ćete dobiti pismenim putem. Ne znam mogu li uopće javno izlaziti s financijama", rekao je Banožić.

MORH: Platili smo manje od 5000 kuna mjesečno

Index je upit poslao i MORH-u. Pitali smo ih koliko su platili Čuljak. Postavili smo i pitanje o kriterijima za izbor osobe koju će angažirati, kao i zašto su izabrali baš nju, ali na to nam nisu odgovorili.

"S obzirom na nadležnosti koje Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo ima po Uredbi Vlade o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva obrane u obavljanju poslova za potrebe ministarstva odnosno Hrvatske vojske i u skladu sa planiranim financijskim sredstvima za to područje kao i u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, koristili smo uslugu podizanja razine komunikacijskih sposobnosti i znanja u Samostalnoj službi za odnose s javnošću i izdavaštvo pri čemu je naglasak bio na selektiranju i uvježbavanju tema iz resora", pišu iz MORH-a.

Kažu da je tvrtka Adepto media d.o.o angažirana od veljače do lipnja 2021. godine.

"Ukupni troškovi iznosili su 19.008,00 kuna (bez PDV-a) što iznosi manje od 5.000,00 kuna mjesečno", piše MORH.

Tko je Dijana Čuljak?

Čuljak se na medijsku scenu probila 1990-ih, kao mlada snaga HRT-a koji je tada funkcionirao kao Katedrala duha i propagandno glasilo režima Franje Tuđmana, s kojeg su protjerani brojni nepodobni i neposlušni novinari.

Bila je dio ekipe urednika Miljenka Manjkasa, koji je na HTV došao iz Tuđmanova ureda, te jedna od voditeljica zloglasne emisije Motrišta, u kojoj su se objavljivale hajke protiv Tuđmanovih kritičara.

Također ostaje zabilježena njena sramotna uloga u izvještavanju o ratu u Bosni i Hercegovini.

U prilogu prikazala zarobljenike kojima se izgubio trag 

Zarobljavanje boraca Armije BiH iz Vranice, koje su izveli pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), prikazano je u prilogu Dijane Čuljak u emisiji Slikom na sliku HRT-a u svibnju 1993. godine, nakon čega im se bio izgubio svaki trag. 

Posmrtni ostaci 10 od ukupno 13 nestalih pripadnika Armije BiH pronađeni su u svibnju 2007. godine na lokalitetu Rimski bunar u Goranacima, zapadno od Mostara, prema Širokom Brijegu. 

Čuljak su pozivali da kaže što zna o njihovoj sudbini, a ona je tvrdila da ništa o tome ne zna niti da je znala da će ljude koje je snimala kao zarobljenike, prema njima se odnoseći kao prema rekvizitima, uskoro odvesti u smrt.

Čuljak je kasnije napredovala na HTV-u i u 2000., kada je bila štićenica Hloverke Novak-Srzić. Vodila je, između ostaloga, Treći dnevnik. Onda se bacila u poslovne vode.

Čuljak bila osuđena, Vrhovni sud poništio presudu

Dijana Čuljak je bila osuđena na djelomičnu uvjetnu kaznu od dvije godine i pet mjeseci zatvora zbog afere Core Media. Sud je odlučio i da mora vratiti 1.6 milijuna kuna nepripadajuće koristi.

No Vrhovni sud tu je presudu prije dva mjeseca ukinuo i vratio na ponovno suđenje.

>> Vrhovni sud ukinuo presudu protiv Dijane Čuljak i bivšeg muža

Prema optužnici, Čuljak je zajedno s bivšim suprugom još 2004. zaključila ugovor o tajnom društvu, a tužiteljstvo ih je isprva teretilo za štetu od čak dvadesetak milijuna kuna.

Optužena i za utjecaj na svjedoka

Optužnicu su u međuvremenu izmijenili i umanjili štetu jer su optuženici dio iznosa opravdali predočenom dokumentacijom.

Čuljak, koja je s HRT-a otišla u sjeni prozivki za sukob interesa, u optužnicu je uključena u veljači 2013., a tužiteljstvo ju je teretilo i za sprječavanje dokazivanja jer je od jednog svjedoka navodno tražila da svjedoči u njezinu korist, zbog čega je bila u istražnom zatvoru.

Danas Čuljak radi kao urednica i glavna producentica produkcijskog odjela Hanza Media TV-a, u izdavačkoj kući u čijem vlasništvu je i Jutarnji list.

Pročitajte više