Vlada očajnički skriva koliko milijardi ćemo platiti zahtjeve šatoraša

Foto: Index/Pixsell/Hrvoje Jelavić

NAKON što je danas vlada prihvatila konačni prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji i dalje nije jasno koliko će nas koštati proširenje materijalnih prava ratnih veterana. Podsjetimo, novi Zakon o braniteljima smišljen je kako bi HDZ-ova vlada udovoljila zahtjevima šatoraša, među kojima je bio i aktualni ministar branitelja Tomo Medved.

>> DOKUMENT Vlada jednoglasno za nove privilegije veteranima, odobreno dodatnih 284 milijuna kuna

>> Veteranima dodatnih 284 milijuna kuna, a mala Lorena koja je u životnoj opasnosti još čeka novac za operaciju


Naime, iako je kod ovakvih zakona uobičajeno napraviti procjenu fiskalnog učinka, ona je u ovom slučaju izostala. Tako u članku 213. stoji da će "Ministarstvo u roku od dvije godine od dana stupanja na snagu ovoga Zakona provesti naknadnu procjenu učinaka ovoga Zakona"!?

Usvojili zakon a da nisu napisali koliko će nas koštati

To konkretno znači da zakonodavac, odnosno vlada i Ministarstvo branitelja, u ovom trenutku ne znaju za koji će točno iznos biti opterećen državni proračun! Izjave ministarstva branitelja ne poklapaju se s  vladinim fiskalnim projekcijama, a niti s proračunima do kojih je došao dio oporbe.

Razlike se mjere u milijardama. No, krenimo redom.  

U članku 213. stoji kako će se procjena učinka raditi naknadno, a to nije uobičajena situacija. Naime, u Zakonu o procjeni učinaka propisa jasno stoji koji zakoni ne moraju imati procjenu fiskalnog opterećenja. Riječ je o zakonima koji se "donose radi zaštite interesa Republike Hrvatske, žurnog otklanjanja prijeteće opasnosti od nastanka štete ili zaštite osobitog gospodarskog odnosno socijalnog interesa". No, teško da se u te kriterije uklapa od vlade danas usvojen zakon.

Ministarstvo branitelja: Dobili smo suglasnost

"Zakonom o procjeni učinaka propisa predviđena je mogućnost provođenja naknadne procjene učinaka propisa. Na navedenu odredbu suglasnost je dao i Ured za zakonodavstvo", rekli su nam šturo iz Ministarstva branitelja Tome Medveda kada smo ih upitali zašto nije napravljena procjena.

Tek za usporedbu valja naglasiti da je kontroverzni porez na nekretnine na kraju odgođen, a argumentacija Vlade je bila da se to radi jer nije bila napravljena "procjena učinaka". Tako je u tom zakonu stajalo kako će se  procjena fiskalnog učinka napraviti naknadno, dvije godine od stupanja zakona na snagu, što je Plenkovićeva vlada ocijenila kao neprihvatljivim te povukla primjenu tog dijela zakona koji je definirao porez na nekretnine.

No, sada s tim nemaju problem. S obzirom na to da nema procjene, sve se svodi na riječ ministra Medveda i premijera Andreja Plenkovića kako proširenje braniteljskih prava neće u znatnoj mjeri opteretiti hrvatski proračun. Oni tako tvrde da ćemo u 2018. godini morati izdvojiti "samo" dodatnih 284 milijuna kuna, a u 2019. godini dolazi tek dio koji regulira prava za pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Prema izjavama iz Ministarstva branitelja, do 2025. godine trebalo bi izdvajati oko 869 milijuna kuna više nego što bi se izdvajalo po starom zakonu, ali to je samo dio iz mirovinskog dijela.

Udruga Lipa: Elementarna stvar je procjena fiskalnog učinka

U SDP-u procjenjuju da bismo za četiri do osam godina trebali izdvojiti dodatnih šest do osam milijardi kuna! Zastupnik GLAS-a Goran Beus Richembergh tvrdi da će nas novi Zakon o braniteljima do 2025. godine koštati 5,5 milijardi kuna. Te procjene uvelike se razlikuju od onih koje procjenjuju u Ministarstvu branitelja.

"To je zapravo elementarna stvar da kada država stvara ovakvu obavezu koja je značajna i dugoročna, da se radi odnosno da postoji procjena fiskalnog učinka", kaže Davor Huić iz udruge Lipa.

U SDP-u kažu da bi u srednjoročnom razdoblju trebalo izdvojiti dodatnih šest do osam milijardi kuna te da bi to proračun trebalo opteretiti u značajnoj mjeri. 

Vidović: Braniteljske mirovine koriste 72 tisuće ljudi, a branitelja je pola milijuna

"Izostanak procjene fiskalnog učinka šalje poruku kako ni oni sami zapravo ne znaju ili ne žele reći koliko bi nas dodatne stavke ovog Zakona mogle stajati. Ono što je sigurno je da su brojke toliko loše da bi mogle opteretiti Mirovinski fond", kaže Franko Vidović, zastupnik SDP-a, dodajući kako je vrlo neozbiljno i neodgovorno donositi ovakav Zakon za koji nije sasvim jasno može li ga Hrvatska financijski podnijeti.


Za Vidovića je iznenađujuće što bi uključivanje HVO-a trebalo krenuti od 2019. godine, a ne odmah po donošenju zakona, što ostavlja dodatnu sumnju.

"Trenutno je oko 72 tisuće branitelja u mirovini. Od toga su 32 tisuće po radnom stažu a 40 tisuća po posebnim propisima. Branitelja je oko pola milijuna pa sad vi probajte računati i što će se događati kad ostatak branitelja krene u mirovinu. Za tih 40 tisuća već sada izdvajamo 5,5 milijardi kuna godišnje od čega 4,5 milijardi ide iz mirovina, a milijarda iz Ministarstva branitelja. Probajte zamisliti 'stampedo' ulazaka u mirovinu. Nisam siguran da mi to možemo podnijeti", kaže Vidović dodajući da trenutna demografska slika Hrvatske i val iseljavanja ne ukazuju da ćemo to biti u stanju.   

Beus Richemberg: Skandalozno i bezobrazno

Za zastupnika GLAS-a Gorana Beusa Richemberga izostanak učinka propisa iz Zakona je skandalozan i bezobrazan.

"Mislim da su nakon negativnih reakcija o tome koliko će nas zakon zapravo koštati jednostavno odlučili to izostaviti", kaže Beus Richemberg za Index.

Naime, Beus Richemberg je u rujnu ove godine temeljem vladine brošure o Projekcijama efekata nacrta prijedloga Zakona o hrvatskim braniteljima izračunao da bi nas ovaj Zakon o braniteljima trebao do 2025. koštati 5,5 milijardi kuna.


Tu su i vladine fiskalne smjernice koje se opet ne poklapaju s najavljenim brojkama iz Ministarstva branitelja.

Ministra Medveda nije briga

"Prema novom zakonu o braniteljima ta povećanja u prvoj i drugoj godini trebala bi biti podnošljiva, no troškovi eksponencijalno rastu u trećoj i četvrtoj godini provedbe zakona i u tome je problem. To će predstavljati veliko opterećenje za hrvatski proračun, a nisam siguran da smo u stanju to podnijeti", kaže Beus Richemberg dodajući na kraju da je žalosno da službena politika braniteljsku populaciju gura na marginu i čini je ovisnom o državnom novcu umjesto da joj osigura posao.

No, sve to ne uznemirava ministra Medveda koji je iz zakona jednostavno izostavio odgovor na pitanje - koliko će nas zapravo to stajati?

 
 

Pročitajte više