Evo što o izbjegličkoj krizi kaže šibenski policajac angažiran u Opatovcu

Screenshot i video: Al Jazeera/YouTube

TRAGEDIJA izbjegličke krize nastavlja potresati Europu. Zoran Lucić, zapovjednik voda šibenske policijske jedinice koja je angažirana u prihvatnom centru za izbjeglice u Opatovcu, ističe kako nije uvijek lako pronaći ravnotežu između empatije i profesionalne dužnosti, piše Al Jazeera.

"Tek kad dođete tu vidite stvarnu situaciju. Tražio sam dobrovoljce za na teren,10 ljudi, nisam nikoga htio siliti da dođe ovdje. Zvalo je 30 ljudi, svi žele sudjelovati u svemu ovome.

Radimo osiguranje kampa, sektora u kampu, trenutno osiguravamo jedan sektor. Radili smo svašta, i registraciju, pratnju vlaka i autobusa.

Sve je teško, nije teško odrađivati sve ovo, ali je teško gledati ove ljude. Po noći kad je hladno jako, ja nosim četiri sloja odjeće, a dolaze djeca bez cipela i čarapa. Želimo im olakšati koliko god možemo, jutros sam igrao nogomet s dvojicom sirijskih dječaka.

Nećemo upotrebljavati silu dok ne moramo, ali u nekim situacijama moramo biti oštriji, glasno davati zapovjedi i vikati na njih. Većina sluša, ali od par stotina ima 5-6 koji neće ništa slušati. Ja odrađujem svoj posao, ali želim da prestane rat u njihovoj zemlji, prvenstveno u Siriji, pa da se i vrate u svoju zemlju ukoliko to nekad bude moguće", zaključuje Lucić za Al Jazeeru.

Pročitajte više