Evo tko je Srbin uhićen dok je išao na ljetovanje u Grčku jer ga traži Hrvatska

Foto: Profimedia

GRČKE vlasti, uhitile su državljanina Srbije kojeg Hrvatska traži zbog ratnih zločina. Uhićen je nakon što je prešao granicu iz Makedonije na putu prema ljetovalištu u sjevernoj Grčkoj, kamo je išao sa suprugom i kćeri.

U međuvremenu se doznalo i tko je uhićeni Srbin. 

Tko je uhićeni Srbin

Radi se, kako je na srpskoj televiziji Pink potvrdio Miodrag Linta predsjednik "Saveza Srba iz regije", o Jovanu Cvetiću koji je porijeklom iz Hrvatske, a posljednjih više od 25 godina živi u Vojvodini. 

"Jovana Cvetića uhitila je grčka policija nakon što je prešao granicu iz Sjeverne Makedonije na putu prema ljetovalištu u sjevernoj Grčkoj, gdje je krenuo sa suprugom i kćerkom. Hrvatska je optužila Jovana Cvetića i još niz srpskih boraca da su počinili navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva između kolovoza i prosinca 1991. godine u mjestima Voćin i Hum na području Zapadne Slavonije"; rekao je Linta.

"Važno je naglasiti da je Jovan Cvetić sa suprugom i kćerkom putovao na odmor u Grčku 2018. i 2019. godine, kao i ranijih godina, bez ikakvih problema jer je bio uvjeren u svoju nevinost. Jovan Cvetić je rodom iz sela Donji Meljani kod Slatine, a nakon protjerivanja živi u Inđiji", dodao je. 

Za što Hrvatska tereti Cvetića

Hrvatska 59-godišnjeg Cvetića, tereti da je ubijao civile te minirao kuće i crkve u Voćinu i Humu između kolovoza i  prosinca 1991. te je optužen za kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava počinjenjem ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

U spomenutom je periodu najstrašniji masakr koji se u Voćinu dogodio 13. prosinca 1991.

Srpski su vojnici tog dana pobili 47 mještana Voćina i trojicu zarobljenih branitelja. Prema optužnici, neke žrtve su zaklane, neke ustrijeljene, a neke i mučene prije smrti.

Linta traži da Srbija uputi prosvjednu notu Hrvatskoj i da se Cvetića pusti

Linta koji je hrvatskoj javnosti već od ranije poznat po skandaloznim izjavama, pozvao srpsko ministarstvo pravde da uputi rosvjednu notu hrvatskom ministarstvu pravosuđa zbog uhićenja Jovana Cvetića i traži njegovo puštanje na slobodu.

"Srbija treba zahtijevati od Hrvatske da prestane s ponižavanjem i progonom bivših pripadnika oružanih snaga SFRJ i Vojske i policije Republike Srpske Krajine koji su se časno i hrabro borili za svoj narod i državu. Apsolutno je neprihvatljivo da se srpski borci zatvaraju na osnovu lažnih dokaza i lažnih iskaza svjedoka pokajnika da su navodno počinili ratni zločin i da se protiv njih organiziraju montirani sudski postupci", kazao je pa nastavio.

"Cilj Hrvatske je da putem uhićenja i montiranih sudskih postupaka odvraća krajiške Srbe od borbe za svoja oteta imovinska i druga prava i da donošenjem lažnih presuda opravda bezočnu laž i izmišljotinu da su JNA i krajiški Srbi bili agresori i zločinačka strana, a Hrvati žrtve i osloboditelji", rekao je Linta u programu Pinka. 

Pročitajte više