Faber smijenjen: Govno je i dalje u celofanu

DOKLE će Vladimir Faber to trpjeti? Dokle će se odazivati pozivima vlasti, kako bi ga nakon obavljena posla izbacili zajedno s prljavom vodom? I najvažnije od svega, kad će konačno shvatiti da je onom njegovu "smrdljivom proizvodu" mjesto u celofanu?

Vladimir Faber kaže da je smijenjen. Opet. Kao što je bio smijenjen nakon uhićenja Branimira Glavaša. I nakon kritiziranja koalicijske vlasti 2000. godine. I nakon kopanja po Kutlinoj i Gucićevoj privatizaciji. Svaki puta su ga odbacili. I on se svaki puta opet vratio - po još.
Sada već bivši ravnatelj policije ima nevjerojatnu biografiju. Dizao je hrvatsku zastavu na Sabor 1990. godine. Bio je prvi ratni zapovjednik policijskih specijalaca. Kao zamjenik načelnika PU zagrebačke odbio je naredbu da suzbije prosvjed za Radio 101. Išao je protiv struje istražujući sumnjive privatizacije stranačkih tajkuna. Jedini je odbio staviti potpis na parafirani sporazum Račan-Drnovšek. Prigovarao je zbog toga što se policija politizira. Odradio je zahtjevan posao u rješavanju ratnih zločina u Osijeku 1991. godine. A sada se hvali da je riješio ubojstvo Ivane Hodak i Ive Pukanića, da je odbio odustati od kopanja po aferi s vojnim kamionima, te da ponovno nije želio spriječiti prosvjed, ovoga puta seljaka u Zagrebu. 

Druga strana medalje

No, postoji i druga strana priče. Faber je u Osijek poslan da prikupi dokaze protiv Branimira Glavaša, HDZ-ova disidenta. Smijenjen s mjesta načelnika Policijske uprave Osječke otprilike u isto vrijeme kad je Sanader sklopio pakt s HDSSB-om, i to nakon namještene afere u kojoj je preko sestre poručivao optuženoj Gordani Getoš-Magdić da svjedoči protiv Glavaša u zamjenu za manju kaznu. U čitavo to vrijeme nije riješio ni jedno mafijaško ubojstvo u Osijeku. Njegovo ime pojavljuje se u čuvenim Petračevim transkriptima, kad je Hrvoje Petrač sinu Novici 2000. godine rekao kako je "njemu super jer je u policiju došao i Faber". A njegov partner i patron Karamarko također je u Petračevoj lijepoj uspomeni, još otkad je vodio prvu Mesićevu kampanju.


Faber se, osim toga, danas hvali kako je slučaj ubojstva Ivane Hodak "u potpunosti rasvijetljen". "Radi se o jednom počinitelju, motivi koje smo prezentirali javnosti jedini su motivi, nije bilo pomagača ni naručitelja", izjavio je sada već bivši ravnatelj policije. Ni mjesecima kasnije slučaj sa Žilom sa sjenika nije "u potpunosti rasvijetljen": i dalje je puno kontradikcija u izjavama, dokazima, vještačenju, ali i u Šlogarovu ponašanju u pritvoru, gdje je bivši beskućnik navodno najveći potrošač u skupoj kantini.

Heroj ili poslušnik?

I unatoč tome što se hvali velikim postignućima u svom mandatu, policija još uvijek nije depolitizirana, još nisu riješeni razvikani slučajevi premlaćivanja novinara Miljuša, poduzetnika Galinca, političara Igora Rađenovića... Da se i ne govori o tome kako ni jedan pripadnik mafije nije zatvoren. Niti je ijedan mafijaški klan razbucan. 

Dakle, što je Faber? Heroj ili poslušnik? Politička žrtva ili njezin odani vojnik? Koliko god je išao politici "uz dlaku", toliko puta je za nju odradio razne poslove. Kao što ih je odradio i na zadovoljstvo nekog drugog. Možda nekad čak i na vlastito.


No, češljajući Faberovu biografiju vidljivo je da u (pre)više navrata posao nije obavio do kraja. Čim je počeo kopati po Kutli i Guciću, odmah je smijenjen, zajedno sa svojim tadašnjim šefom Tomislavom Karamarkom. Čim je počeo kritizirati Račanovu vlast zato što iz policijskih redova čisti samo HDZ-ovce, zamoljen je da ode. Čim se nadobudno primio posla nakon posljednjeg imenovanja, najavljujući depolitizaciju policije, Sanader mu je začepio usta poručivši da je policiji mjesto na ulici, a ne na okruglim stolovima. I naravno, čim je zagrizao za Rončevićeve kamione, sudbina mu je bila zapečaćena.

Hoće li se Batman i Robin zajedno povući?

Politika je bila zadovoljna samo kad je Faber obavio samo onaj zadatak zbog kojeg je postavljen. Kad je prikupio dokaze protiv HDZ-ova disidenta Glavaša. Kad je zapečatio istragu zbog ubojstva Ivane Hodak. I dalje im nije potreban. Dapače, suvišan je. Jer se očito lako zanese i preozbiljno shvaća posao za čovjeka na svojoj poziciji. Očito ne zna kad treba odustati.

Kad je Faber imenovan za ravnatelja policije, zajedno s Tomislavom Karamarkom, svi su se šalili da su stigli Batman i Robin u borbi protiv organiziranog kriminala. Na kraju se cijela priča svela na Žilu sa sjenika i nedodirljive srpske mafijaše. S time da i taj Žila, zajedno s njegovim famoznim šamponom protiv prhuti, smrdi do neba. Pitanje je hoće li se sada Batman povući zajedno s Robinom, kao što je to bilo 1998. godine nakon kopanja po Kutli. Koji je - o, slučajnosti! - uhićen i nepravomoćno osuđen istog dana kad je i Faber dobio cipelu. I to zbog Gradskog podruma zbog kojeg je Faber najuren prije jedanaest godina.

Stvarno bi bio red da se Batman i Robin zajedno povuku i čekaju neku novu priliku da se zajedno opet vrate. Čim politika usmjeri reflektor u nebo u pozove ih u pomoć.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Foto: Drago Sopta / Cropix

Pročitajte više