Facebook obrisao grupu antivakserice koja promovira liječenje autizma izbjeljivačem

Foto: Foto: Facebook/Index

FACEBOOK je zatvorio stranicu koju vodi Helena Begenišić, koja na našim prostorima provodi kampanju protiv cijepljenja i propagira nadriliječničke "metode". 

Stranica je imala oko 34 tisuće pratitelja, a nakon pet godina nastojanja da se zatvori, konačno se to ovih dana dogodilo. 

Begenišić je hrvatskoj javnosti posebno poznata po tome što je promovirala industrijski izbjeljivač kao lijek za autizam i brojne druge bolesti.

Index je već pisao kako je Begenišić promovirala metodu poznatu kao Miracle Mineral Solution MMS koja se temelji na nedokazanoj ideji da može očistiti crijeva od otrova iz cjepiva i crijevnih parazita koji navodno uzrokuju autizam. 

>> Je li Hrvatska odobrila trovanje autistične djece?

Jedna od aktivistica najzaslužnijih za gašenje stranice je Irkinja Fiona Oleary, utemeljiteljica organizacije Autistic Rights Together.

Oleary i sama ima Aspergerov sindrom, a također ima i dvoje djece na spektru te je sa zabrinutošću pratila aktivnosti Helene Begenišić.

"Begenišić očito ima sve više novca i postaje sve organiziranija. Ja sam u više navrata radila pritisak na Facebook, preko kojeg operiraju takvi nadriliječnici. U nekoliko navrata zatvorili su takve grupe, no uglavnom zbog straha da bi mogli biti tuženi, budući da se radi o prevarama koje se zbivaju preko njihove društvene mreže. Tu se Facebook loše postavlja i smatram ga jednim od glavnih krivaca za eskalaciju nadriliječništva", rekla je za Index Oleary. 

Otvorena rezervna grupa

Begenišić je ove godine "iskoristila" situaciju s koronavirusom pa je počela promovirati pripravak od krvi GcMAF kao "lijek za sve". 

>> Hrvatska antivakserica promovira čudesni "lijek za sve" pa i koronu

Na opasnost širenja prevare upozorile su brojne regulatorne agencije i organizacije stručnjaka i pacijenata.

Međutim, iako je s Facebooka maknuta originalna grupa, ondje se još uvijek može pronaći "Detox grupa 2", čija je administratorica također Begenišić. Na sreću, ona ima znatno manje članova od originalne. Otvorena je još u lipnju.  

Grupa ima 887 članova i privatna je, a javna je samo naslovna slika na kojoj stoji tekst "Simptomi Epstein-Barr virusa" uz ilustraciju samog virusa, a u lijevom kutu je reklama za suplemente. 

Pročitajte više