Je li Hrvatska odobrila trovanje autistične djece?

Je li Hrvatska odobrila trovanje autistične djece?

 Foto: Fiona Oleary, Getty images

KERRI RIVERA, koja prema presudama američkog sudstva promovira znanstveno neutemeljeno liječenje autizma sredstvom po sastavu sličnom industrijskom izbjeljivaču, ovih je dana na aktivnom odmoru u Hrvatskoj, upozorila je za Index irska aktivistica za prava autistične djece, utemeljiteljica organizacije Autistic Rights Together.

Fiona Oleary (na slici gore), koja i sama ima Aspergerov sindrom, jedan od poremećaja iz spektra autizma, a ima i dvoje djece sa spektrom, već godinu dana sa zabrinutošću prati razvoj situacije u Hrvatskoj, osobito aktivnosti Helene Begenišić Schlachter koja u našim krajevima provodi kampanju protiv cijepljenja i promovira Riverinu metodu poznatu kao Miracle Mineral Solution (MMS) ili CD Protokol.

Metoda se temelji na nedokazanoj ideji da MMS može očistiti crijeva od otrova iz cjepiva i iz crijevnih parazita koji navodno uzrokuju autizam.

Begenišić Schlachter nije nepoznata našoj javnosti. Ona već duže vrijeme vodi rat s medijima, policijom i sudstvom, a tvrdi da se stanje njezine djece sa spektrom popravilo nakon konzumiranja MMS-a. Prema dokumentima koje je objavila na svojoj stranici na Facebooku, nedavno je na sudu, uz pomoć Forenzičkog laboratorija "Ivan Vučetić" (kako sama tvrdi),  uspjela dokazati da ona nije štetna.

Oleary, koja studira autizam na University College Cork u Irskoj, kaže da se Begenišić Schlachter također pohvalila nalazima koji, prema njezinim interpretacijama, pokazuju da metoda djeluje, kao i fotografijom objavljenom 5. kolovoza na kojoj se vidi kako Rivera u njezinom domu grli njezinu djecu. Kako Begenišić Schlachter sama kaže, Rivera, koju naziva Kraljicom, kod nje se nalazi na 'aktivnom odmoru'.

No, Oleary ističe da je još mnogo više od posjeta Rivere plaši to što Begenišić Schlachter na svojoj stranici, na kojoj ima na tisuće prijatelja i sljedbenika, na sav glas tvrdi da je nedavna presuda potvrda da je Hrvatska prihvatila MMS kao bezopasnu metodu za liječenje autizma te da bi ishod tretmanu trebao otvoriti vrata u drugim državama EU.

Upozorenja svjetskih institucija

Budući da je, prema Begenišić Schlachter, za pozitivan ishod sudskog procesa, među ostalima, zaslužan naš ugledni laboratorij, Oleary je pokušala doznati jesu li uistinu i na temelju čega njegovi stručnjaci zaključili da MMS kapi nisu štetne.

Prije tri mjeseca poslala je e-mailove na adresu laboratorija, ali i državnog odvjetnika koji je sudjelovao u procesu, no do danas nije dobila nikakav odgovor. Kaže da joj je teško vjerovati da su hrvatski vještaci za istu onu supstancu koju su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Američka agencija za hranu i lijekove (FDA), baš kao i naša agencija HALMED, proglasili opasnom, utvrdili da je bezopasna.

Naime, FDA je još u srpnju 2010. na svojoj stranici upozorio da je MMS, koji se preko internetskih stranica prodaje kao lijek za brojne bolesti, među kojima i za HIV, gripu tipa H1N1, prehlade, akne, rak i druge bolesti, zapravo opasan.

'Proizvod, ako se uzima prema uputama, stvara industrijski izbjeljivač koji može ozbiljno naštetiti zdravlju. On daje upute potrošačima da pomiješaju 28 postotnu otopinu natrijeva klorita (NaOCl2) s kiselinom poput limunova soka. Takva mješavina stvara klor diokisid (ClO2), moćan izbjeljivač kakav se koristi za obradu tkanina ili za industrijsku sterilizaciju voda. Velike doze tog izbjeljivača, kakve se preporučuju na etiketama, mogu uzrokovati mučnine, povraćanje, proljev i simptome teške dehidracije', piše FDA u svojem upozorenju (ilustracija dolje prikazuje izbačenu krvavu sluz).

Iste godine slično upozorenje objavila je i naša agencija za lijekove HALMED.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je pak da je iz više zemalja zaprimila prijave ozbiljnih nuspojava uzrokovanih uporabom MMS-a. Najčešće su prijavljivani perzistirajuće povraćanje, dijareja, abdominalna bol i goruća bol u grlu. Uz navedeno bila je zabilježena i pojava opasne methemoglobinemije i anurije te hemolitičke anemije.

U svijetu je registrirano i više slučajeva vrlo ozbiljnog trovanja MMS-om.

Prema službenim američkim izviješćima i članku objavljenom u Sunday Morning Heraldu, u kolovozu 2009. jedna Meksikanka, koja je sa svojim suprugom jahtom putovala u Vanuatu, uzela je MMS kao prevenciju za malariju. Za 15 minuta joj je pozlilo, a kroz 12 sati bila je mrtva.

2008. jedan 60-godišnji Kanađanin hospitaliziran je nakon što mu je MMS uzrokovao ozljede opasne po život.

Trgovci koji reklamiraju i prodaju MMS, nuspojave mješavine poput mučnine, povraćanja i proljeva predstavljaju kao znak da se tijelo čisti od otrova i parazita. Međutim stručnjaci upozoravaju da su ti simptomi posljedica činjenice da su koncentracije agresivnog NaOCl2 u njoj čak 200 puta više od najviših dozvoljenih.

Što ne prođe testiranja, ne smatra se lijekom

Oleary se iz Hrvatske na njezine dopise i upite javio samo predstojnik Klinike za dječje bolesti KBC-a Split prof. Marijan Saraga. U svojem e-mailu od svibnja on je objasnio da je Begenišić Schlachter krivo interpretirala nalaz njihove gastroenterologinje Vande Žitko objavivši ga kao dokaz da MMS djeluje.

Saraga, koji se o MMS-u vrlo kritički osvrnuo i u nekim našim medijima, smatra da je slučaj Begenišić Schlachter slučaj za policiju te eventualno za psihijatriju.

Saraga je za Index rekao kako smatra da bi trebalo provjeriti točnost svih navoda Begenišić glede ekspertize Forenzičkog laboratorija „Ivan Vučetić“, kao i navedenu presudu (pokušali smo dobiti komentar laboratorija, no ondje su nam rekli da su svi koji bi o tome nešto mogli znati na godišnjem odmoru).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Uvjeren sam da se radi o krivoj interpretaciji, jer ne mogu vjerovati da bi se takve ustanove usudile davati mišljenje bez temeljite analize', kaže Saraga.

'Naime, ni jedna kemijska supstanca ne može se koristiti kao lijek, ako nije odobrena, a MMS to sigurno nije pa je stoga ilegalno pa i kažnjivo njegovo stavljanje u promet pod deklaracijom lijeka ili davanje kao lijeka, posebice djeci koja ne mogu sama odlučiti o tome. Da bi nešto  postalo lijek, treba proći detaljno i rigorozno kliničko ispitivanje, koje mora biti odobreno od etičkih povjerenstava na više razina. Najviša razina je Središnje etičko povjerenstvo Republike Hrvatske. Tek nakon toga metoda ili sredstvo može pod određenim uvjetima biti uvršteno u hrvatsku farmakopeju. Koliko mi je poznato, ta kemikalija nije prošla  navedeni proces pa sve oko MMS-a spada u ilegalne postupke te podliježe sankcijama ove zemlje. Dakle, ovdje se ne radi o lijeku nego o kemijskoj supstanci koju neki ilegalno upotrebljavaju kao lijek. Ponavljam da bi se time trebalo baviti pravosuđe, a o MMS supstanci bi dosta trebali znati toksikolozi, farmakolozi pa i psihijatri, obzirom da se ilegalno koristi za indikaciju koja spada u njihovu domenu', poručio je naš liječnik.

Kult i biznis

No, nakon presude hrvatskog suda i nerazjašnjenog ishoda vještačenja našeg laboratorija, veliko je pitanje kako će se stvari u Hrvatskoj i svijetu dalje razvijati, kaže Oleary koja je zabrinuta jer se stječe dojam da se potpora MMS-u, baš kao i antivakcinalizmu, širi te da se pretvara u opasan kult i veliki biznis.

U tom kontekstu ističe da je naziv Miracle Mineral Solution smislio Kerrin kolega Jim Humble 2006. u svojoj knjizi The Miracle Mineral Solution of the 21st Century. Autor je također i utemeljitelj svojevrsnog kulta 'Genesis II. Church for Health and Healing'.

Da je riječ o unosnom biznisu govore nedvojbene činjenice. Naime, procjenjuje se da samo u Sjedinjenim Državama alternativna medicina godišnje donosi profit od oko 34 milijarde dolara. Amerikanci na prirodne proizvode, koji ne sadrže ni vitamine ni minerale, godišnje troše oko 14,8 milijardi dolara – oko jednu trećinu iznosa koji daju za farmaceutske proizvode. A važan sastavni dio tog biznisa predstavlja širenje teorija zavjere i neutemeljenog straha od službene medicine, cjepiva i farmaceutske industrije uopće (tekst s Facebooka dolje pokazuje kako se prodaju razgovori s Riverom).

Irska aktivistica smatra da bi se stoga medicinski stručnjaci i vlasti trebali više angažirati da se jednom za svagda stane na kraj toj neznanstvenoj metodi, koju smatra teškim zlostavljanjem autistične djece.

Spekulira kako je moguće da je naš forenzički laboratorij vještačio neke razrijeđene kapi, mnogo manjih koncentracija od onih navedenih u proizvodima na koje su upozorili FDA, WHO i HALMED.

'No čak i ako je tome tako, manje koncentracije MMS-a nisu odobrene kao lijek. Njihovo djelovanje nije medicinski dokazano, a štetne nuspojave mogu se očitovati kroz duže vrijeme. MMS možda neće ubiti odmah, no zasigurno truje na duge staze', poručila je Oleary.

Da je u pravu, potvrdio je naš stručnjak iz Toksikološkog zavoda mr. sc. Zdravko Lovrić koji je za Index rekao da kod dugotrajnog izlaganja MMS-u već i kod manjih doza može doći do teških, vrlo često nepovratnih oštećenja u organizmu (slika dolje - oštećenja na noktima od MMS-a).

'Sukladno sastavu MMS može biti opasan po život. Naime, unos kemikalija poput MMS-a može narušiti ravnotežu i funkcioniranje organizma usmjeriti u neželjenom smjeru. Svjedoci smo uporabe različitih, lako dostupnih kemikalija koje izazivaju velike tegobe, a nerijetko dovode i do smrtnih ishoda. Jedna od takvih kemikalija je i natrijev klorit kojeg sadrži otopina pod nazivom Miracle Mineral Solution (MMS) i to čak u koncentraciji od 28%. Već sam natrijev klorit može izazvati akutno otrovanje, a tijekom produljene ili ponavljane izloženosti može doći i do oštećenja organa', rekao je Lovrić pa pojasnio:

'Ono što predstavlja još veći problem jest produkt reakcije u koju prije primjene ulazi klorit s citratnom kiselinom koja se dodaje u tu otopinu. Tom reakcijom nastaje klorov dioksid koji se svrstava u vrlo jake otrove i nagrizajuće kemikalije. Njegovi prvi negativni učinci mogu se javiti već kod doza manjih od desetak miligrama, a do letalnog ishoda kod odrasle osobe doći će kod primjene desetak grama. Učinci su uglavnom vezani uz promjene u krvnoj slici, a posebice u koštanoj srži. Kod dugotrajnog izlaganja već i kod manjih doza može doći do teških, vrlo često nepovratnih oštećenja u organizmu. U spomenutoj reakciji klorov dioksid nastaje kroz dugi vremenski period, od preko deset sati što uzrokuje upravo takve učinke. Ponavljano izlaganje može dovesti i do drugih štetnih učinaka poput gubitka tjelesne mase, smanjenja aktivnosti štitnjače i nadbubrežne žlijezde, promjena u masi jetre, sadržaju bilirubina i kolesterola, a na kraju i do smrtnog ishoda.'

Oleary kaže da je njezina udruga također ogorčena inercijom Facebooka i Amazona. Iako su im slali više upozorenja da bi trebali blokirati stranice promotora MMS-a i obustaviti prodaju njihovih knjiga, reakcije ovih kompanija do danas su izostale.

Konačno, ističe, smeta je već i sama činjenica da se djeca s autističnim spektrom nazivaju bolesnicima.

Što uzrokuje autizam?

Medicinski stručnjaci iz različitih područja već desetljećima tragaju za mogućim uzrocima autizma. Brojne provedene studije pokazale su da se on ne može pripisati jednom jedinom uzroku – ni genetskom niti okolišnom. Podaci pokazuju da je vjerojatno oduvijek postojao, a znanstveni tragovi vode do kraja 18. stoljeća.

Istraživanja blizanaca utvrdila su da sindrom ima genetske uzroke. Rezultati prikupljeni do danas pokazali su da će u slučaju jednojajčanih blizanaca postojanje autizma kod jednog djeteta u 50 do 80 posto slučajeva biti realizirano i kod drugog. U slučaju dvojajčanih blizanaca, koji dijele mnogo manji broj zajedničkih gena, ta se korelacija kreće između pet i 20 posto. Stručnjaci danas procjenjuju da je autizam najvjerojatnije više od 90 posto genetski uzrokovan (više informacija na National Autistic Society). No kako postoje različiti simptomi koji se povezuju s autizmom, a istovremeno ne postoji jedan određeni gen koji bi ih mogao uzrokovati, genetski uzroci do danas još uvijek nisu jasno identificirani.

Neke studije pokazale su da bi se autizam možda također mogao povezati s nekim utjecajima u okolišu, no za to za sada ne postoje čvrsti dokazi.

Budući da se prvi simptomi autizma kod djece obično javljaju u dobi od oko 12 mjeseci, a osobito jasni postaju u dobi između dvije i tri godine, u vrijeme koje se podudara s programom cijepljenja, mnogi roditelji, ali i neki (rijetki) liječnici, zaključili su da bi za spektar moglo biti odgovorno cjepivo. Međutim, brojne provedene studije pokazale su da je takav zaključak neutemeljen te da se zasniva na pukoj vremenskoj podudarnosti.

U svakom slučaju nitko do danas nije dokazao da bi autizam mogao biti povezan s cjepivima ili s parazitima kako to tvrde pobornici MMS-a. Izmišljotina nalik na zmijska ulja i eliksire s Divljeg zapada uvijek je bilo i bit će. Nažalost, oni su danas, zahvaljujući internetu i masovnim medijima, dostupniji no ikada. Važno je znati da to ne znači da su manje opasni.

Kako kaže dr. Saraga, ljudi imaju kratko pamćenje. 'Ja sam još imao prilike vidjeti užasne posljedice zaraznih bolesti poput dječje paralize i ospica. Danas, kada su one suzbijene ili iskorijenjene cijepljenjem, a ljudi zaštićeni grupnim imunitetom, ljudi izmišljaju nuspojave', poručio je naš liječnik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara