Farmaceutska "zabuna" u Engleskoj: Umjesto Nurofena pakirali antipsihotike!

BRITANSKE zdravstvene vlasti danas su izdale upozorenje, nakon što su u pakiranjima analgetika Nurofena Plus otkriveni antipsihotici, piše CNN. Zasad su pronađene tri kutije koje su umjesto lijeka protiv bolova sadržavale antipsihotik Seroquel XL.

Glasnogovornik britanske regulatorne agencije za CNN je rekao kako ne može isključiti mogućnost sabotaže, no u ovom trenutku vjeruje kako je do greške došlo za vrijeme pakiranja u veleprodaji. Istraga je u tijeku.

Situacija je poprilično ozbiljna jer ove lijekove ne proizvode iste farmaceutske kompanije, i pakiraju se u različitim tvornicama.

Nurofen Plus kojeg proizvodi tvrtka Reckitt Benckiser u ljekarnama se može kupiti bez liječničkog recepta, a tablete se nalaze u srebrno crnom blister pakiranju i koriste se za ublažavanje akutnih bolova, te sadrže ibuprofen i kodein.

Seroquel XL proizvodi Astra Zeneca, a te se tablete izdaju samo na recept te služe za liječenje šizofrenije, manije i bipolarnog poremećaja.

Britanska regulatorna agencija upozorava ljude koji su kupili Nurofen Plus da pažljivo provjere pakiranje tableta, a upozorenje se odnosi na tri pošiljke koje ukupno sadrže pola milijuna tableta.

Pročitajte više