FBI se (opet) osramotio: Za fotorobot Bin Ladena iskoristili sliku španjolskog političara

BUDUĆI da Osamu bin Ladena godinama nitko iz zapadnjačkog svijeta nije vidio uživo, FBI se odlučio na izradu fotorobota koji bi trebao simulirati današnji izgled jednog od najtraženijih terorista današnjice. Iako FBI-jeve računalne simulacije u zadnje vrijeme sve češće izazivaju podsmjeh javnosti, jer nemaju veze s realnošću (primjerice "potamnjena" Madeleine McCann, op.a.), sramoćenju koje se dogodilo u slučaju Osame bin Ladena nitko se nije nadao.

Naime, FBI se prilikom izrade fotorobota "postaranog" Osame bin Ladena okoristio fotografijom španjolskog političara Gaspara Llamazaresa. FBI je propust priznao, fotorobot uklonio i ispričao se ljutitom političaru. Glasnogovornik američkog veleposlanstva Will Ostick kazao je kako "ovo nije standardna procedura" i kako će se "FBI potruditi da se takvi propusti ne ponavljaju u budućnosti".

Za sve je kriv - Google

FBI je sa Llamazaresove fotografije "prekopirao" kosu i čeone bore. U objašnjenju koje su vezano uz ovaj propust dali iz FBI-ja navodi se kako se forenzičari inače koriste bazom podataka te pomoću programa stvaraju slike, ali se djelatniku FBI-ja koji je radio fotorobot Osame iz nekog razloga nisu svidjele ponuđene opcije pa je uz pomoć Googlea pronašao Llamazaresovu fotografiju i iskoristio njene dijelove.

Pročitajte više