FBI upozorava na opasnost od osamljenih ekstremista u SAD-u

FBI je prošloga tjedna upozorio u svojem biltenu lokalne snage sigurnosti na opasnost od osamljenih ekstremista.

FBI-jev bilten razaslan prošloga četvrtka u 18.000 lokalnih ustanova za provođenje zakona naveo je slučajeve bombaškog napada koji je u Oklahoma Cityju izveo Timothy McVeigh kao i slučaj Heshama Mohammeda Ali Hadayeta koji je ubio dvoje ljudi u zračnoj luci u Los Angelesu.

´Osamljeni eksremisti mogu djelovati neovisno ili na rubu ekstremističkih skupina, bilo sami ili s jednim ili dva sudionika´, kaže se u biltenu. FBI dalje navodi kako osamljeni ekstremisti često slabo funkcioniraju u okvirima svojih zajednica.

Bilten spominje i slučaj Lea Feltona koji je osuđen na 21 godinu zatvora zbog planova da podmetne bombe na crnačke i židovske lokacije u Bostonu i Washingtonu. Felton (31) sin crnog oca i majke bjelkinje krivio je svoje roditelje da su ga zatrovali crnačkom krvlju i pristupio bjelačkoj rasističkoj skupini.

Pediker Robert Goldstein i njegova žena Kristi optuženi su da su planirali dići u zrak Islamski obrazovni centar u St. Petersburgu na Floridi. Goldstein, koji je Židov, planirao je napade u znak odmazde za terorističke napade 11. rujna 2001. na SAD i arapsko-izraelski sukob, a u njegovoj kući pronađen je eksploziv i popis 50 islamskih bogomolja u Tampa Bay na Floridi.

Američke snage sigurnosti strahuje od ´osamljenih vukova´ jer djeluju iznenada i teško ih je otkriti.

FBI usmjerava svoju pozornost i na niz domaćih terorističkih organizacija poput Ku Klux Klana i neonacističkih skupina kao i anarhističkih ekoloških grupa i skupina koje se bore za oslobođenje životinja.

Pročitajte više