FDA povukla odobrenje za lijek koji je promovirao Trump: Nije učinkovit kod korone

Foto: Epa

AMERIČKA Agencija za hranu i lijekove (FDA) povukla je odobrenje za hitnu uporabu lijekova hidroksiklorokin i klorokin pri liječenju oboljelih od covida-19.

Lijek hidroksiklorokin inače se koristi za sprječavanje i liječenja malarije, a Donald Trump ga je vrlo često reklamirao kao potencijalni lijek za liječenje koronavirusa te kazao kako ga je i sam uzimao.

"Nakon pregleda trenutno dostupnih istraživanja o lijekovima, FDA je utvrdila da ovi lijekovi ne ispunjavaju zakonom propisane kriterije za odobrenje za hitnu uporabu jer je na temelju najnovijih znanstvenih dokaza malo vjerojatno da će biti učinkoviti u liječenju covida-19", priopćila je danas agencija na svojoj mrežnoj stranici.

Ozbiljne nuspojave

"FDA je zaključio da na osnovi najnovijih informacija više nije razumno vjerovati da bi oralna upotreba HCQ i CQ mogla biti učinkovita u liječenju covida-19, niti je razumno vjerovati da poznate i potencijalne koristi ovih proizvoda nadmašuju njihove poznate i potencijalne rizike", napisala je glavna znanstvenica agencije FDA Denise Hinton u pismu Garyju Disbrowu iz Uprave za napredna biomedicinska istraživanja i razvoj (BARDA).

Odobrenje za hitnu uporabu tih lijekova bilo je uskog opsega, a odnosilo se samo na hospitalizirane pacijente s covidom-19. No uočeno je kako su hidroksiklorokin i klorokin vezani uz pojavu ozbiljnih srčanih tegoba kao i drugih nuspojava među pacijentima zaraženih koronavirusom.

WHO ispituje djelotvornost hidroksiklorokina

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kazala je danas kako još uvijek ispituje djelotvornost hidroksiklorokina u liječenju zaraze koronavirusom. WHO je privremeno pauzirao spomenuta klinička ispitivanja u svibnju iz zabrinutosti zbog sigurnosti lijeka i radi analize vlastitih podataka, ali je program nastavila početkom ovog mjeseca.

Trump je često promovirao kombinaciju hidroksiklorokina i antibiotika azitromicina (Sumamed) kao lijeka za covid-19, usprkos molbama znanstvenika da pričeka kako bi znanstvena zajednica utvrdila koja je stvarno djelotvornost tih lijekova. Dodatno, rekao je da je i sam uzimao hidroksiklorokin kako bi spriječio mogućnost zaraze koronavirusom.

Pročitajte više