Festival novog cirkusa: Nakon Talijana, domaće predstave rasprodane

BUBNJANJE po balonima, sviranje frule nosom ili manipuliranje prepolovljenom violinom samo su neke od ekscentričnih glazbenih situacija koje su se u četvrtak mogle vidjeti (a još impresivnije i čuti) na izvedbi S.M.S.-a u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Muzički klaunovi iz talijanskoga Microbanda SMS-om zovu svoju "Strange Music Symphony“, u kojoj su uspjeli pospajati klasične glazbene kompozicije s popularnim uspješnicama, a sve na čudnim instrumentima iz vlastite manufakture. Iz publike se nisu mogle čuti samo ovacije odraslih i veseli cik uzbuđene djece, već i ovacije koje Microbandu naprosto nisu dopuštale da se tako lako udalji s pozornice.

Ovaj neobični koncert samo je nastavak uzbudljivoga programa koji je Festival novog cirkusa doveo u Zagreb i koji će do ponedjeljka iznenađivati publiku. Zanimljivo je da je, unatoč relativnoj mladosti festivala (treće izdanje), publika apsolutno prepoznala i pronašla svoje mjesto u gledalištu, što recimo govori i činjenica da je, dva dana pred izvedbu "Priče puno priča“, domaće predstave Cirkusa vjetra, ista – već rasprodana.

Obzirom da je riječ o premijeri, očito je da publika vapi za domaćim cirkusom i zapravo bi se odgovorni u Ministarstvu kulture ili Uredu za kulturu Grada Zagreba trebali zapitati zašto ne podupiru više ovaj vrijedan i inovativni žanr izvedbene umjetnosti. Ne pamtimo kad se ikoja domaća kazališna premijera (čije se ulaznice obično dijele džabe) rasprodala do zadnjega stolca.

Za one koji još žele provjeriti kako to rade Hrvati, mogu to dakle učiniti još samo na izvedbama u nedjelju. Ulaznice za predstave L'Estock Fish (francusku skupinu u kojoj žonglira Hrvatica Lana Paić) i splitske akrobatske skupine Hram nalaze se još u prodaji u Cirkuskom informacijskom centru, u Preradovićevoj 34. Cijeli program festivala dostupan je na www.cirkus.hr.

Pročitajte više