FHP: U selu Antin za boravka Nikolića ubijani hrvatski civili

NEVLADINA organizacija Fond za humanitarno pravo (FHP) iz Beograda iznijela je u srijedu podatke da su u selu Antin krajem 1991. godine, u vrijeme kada je tamo kao dobrovoljac bio i zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić, ubijani hrvatski civili.

"U studenom i prosincu 1991. godine u selu Antin u Hrvatskoj ubijeno je oko 50 staraca koji su ostali u selu, dok je ostalo stanovništvo izbjeglo prije dolaska postrojbi JNA i dobrovoljačkih postrojbi pod kontrolom JNA", navodi se u priopćenju Fonda.

"Budući da potpredsjednik SRS-a Tomislav Nikolić tvrdi da do kraja siječnja 1992. godine, do kada je on bio u Antinu, nitko nije ubijen u tom selu, FHP traži da se oglase oficiri bivše JNA, koji su u vrijeme događaja bili u komandi JNA u Antinu, kao i organi vojne sigurnosti i javno priopće činjenice o ubojstvima u Antinu i njihovim počiniteljima", navodi se te dodaje da su se ubojstva u Antinu dogodila u Ulici Vlatka Simića, u kućama izbjeglih Hrvata u koje su bili smješteni uglavnom pripadnici SRS-a.

Prema podacima rodbine, u toj ulici, u podrumu svoje kuće, 3. ili 4. studenoga 1991. godine ubijena je starica Marica Mihalj, navodi FHP. Njeni susjedi prijavili su ubojstvo Komandi JNA, odakle je došla ekipa za uviđaj, ali je tijelo u međuvremenu nestalo. Sljedećeg dana, ubijen je starac Vicko Mikulić, a potom su uslijedila ubojstva preostalih Hrvata, tvrdi FHP, te se dodaje da je preživjelo nekoliko staraca, koji su uspjeli neopaženo izaći iz sela i stići u Vinkovce. Tamo su rodbini ispričali da su kod željezničke stanice, u bazenu kraj vikendice jednog mještanina, vidjeli tijela prekrivena krečom.

Nakon što je direktorica FHP-a Nataša Kandić prije dva dana iznijela optužbe protiv Nikolića, on je opovrgao njene tvrdnje, kazavši da je u Antinu bio "običan dobrovoljac" i da, za vrijeme njegovog boravka u tom selu, krajem 1991. i početkom 1992. godine, nitko nije ni ubijen, niti ranjen.

Pročitajte više