Film koji mrze braniteljske udruge proglašen najboljim švicarskim dokumentarcem

Video: Motovun Film Festival Foto: Screenshot/NZZ

ŠVICARSKI list Neue Zürcher Zeitung (NZZ) donosi veliki članak o problemima s kojima se ekipa nagrađivanog filma “Chriss the Swiss” suočavala u Hrvatskoj zbog kampanje desničara i braniteljskih udruga protiv HAVC-a. “Film ‘Chris the Swiss’ kritički propituje ulogu Hrvatske u Balkanskim ratovima - toliko kritično da je švicarska vlada morala pomoći ekipi”, glasi naslov teksta u NZZ u kojemu se tematiziraju problemi nakon što je ovaj film - koji je ovih dana proglašen najboljim dokumentarcem godine u Švicarskoj - proglašen antihrvatskim od strane domoljubnih dušobrižnika. "Chriss the Swiss" je dobio nagradu i u kategoriji montaže i filmske muzike.

Jedan od producenata filma Samir se tijekom dodjele ovogodišnjih Švicarskih filmskih nagrada zahvalio na pomoći švicarskom ministru kulture Alainu Bersetu “u jednoj jako teškoj i neugodnoj situaciji” u kojoj je hrvatski koproducent HAVC “bio u pravoj opasnosti”. Poznati švicarski producent Samir istaknuo je u razgovoru za NZZ da se animirano-dokumentarni film Anje Kofmel morao djelomice snimati u Hrvatskoj jer se bavi misterioznom smrću redateljičinog rođaka u Hrvatskoj 1992. godine, te da je na početku sve išlo kako treba, kao i da su dobili odgovarajuću podršku od HAVC-a, uključujući i deset posto sredstava za budžet filma.

Kampanja desničarskih medija protiv filma

“Logično je da je film zainteresirao Hrvatsku, uostalom bavi se prevladavanjem njihove nedavne prošlosti”, ističe producent Samir za NZZ.

Problemi su započeli kada je u Hrvatskoj početkom 2016. na vlast došla nova vlada te su krenule blokade isplate sredstava pa su od HAVC-a dobili dopis u kojemu se tvrdi da je scenarij tijekom snimanja značajno promijenjen. Redateljica Kofmel pak govori da je HAVC bio pod velikim pritiskom zbog toga što se u “Chriss the Swiss” propituje Domovinski rat. Također je došlo do bizarne situacije da je jedan odvjetnik pregledavao snimljeni sirovi materijal.

Hrvatski koproducent Siniša Juričić za NZZ ističe da ga se u desničarskim hrvatskim medijima proglašavalo “neprijateljem Hrvatske” te da se protiv filma vodila višemjesečna kampanja. 

Hrvatska veleposlanica: Problem je što se o Domovinskom ratu govori kao o građanskom

U toj situaciji se, piše NZZ, u cijelu priču uključila i švicarska vlada te intervenirala kod hrvatskih vlasti da bi zaštitila filmsku ekipu. U sve se uključio i Eurimages, filmski fond Vijeća Europe, kao i švicarska ambasada u Zagrebu. NZZ zapravo otkriva da je desničarska kampanja protiv HAVC-a i filma “Chris the Swiss” značajno negativno utjecala na međunarodnu reputaciju Hrvatske. Voditelj Odjela za film u švicarskom ministarstvu kulture Laurent Streiert kaže da “nije bilo jasno u čemu je problem” i zašto HAVC blokira isplatu obećanih sredstava.

NZZ se za očitovanje o svemu obratio i hrvatskoj veleposlanici u Švicarskoj Ani Bekić, koja im je poslala dugi odgovor u kojemu hvali “umjetnički nesumnjivo izniman film”, ali zamjera što se u filmu govori o “građanskom ratu”, te da u filmu nije dovoljno naglašen “velikosrpski ekspanzionizam kao uzrok rata”. 
 

Pročitajte više