Film o fojbama trese Sloveniju: Jelinčič od Ljubljane očekuje prosvjed, od Beograda otkaz gostoprimstva

FILM "Srce u fojbi", koji će talijanska državna televizija RAI emitirati iduće godine, već je u fazi snimanja izazvao burne reakcije u Sloveniji, gdje se tvrdi da je riječ o povijesnom falsifikatu koji će pojačati stare animozitete jer slovenske partizane prikazuje kao negativce koji su ubijali talijanske civile.

Da u Ljubljani stvar neće proći bez političkih reakcija, osobito zbog skorašnjih parlamentarnih izbora, dokazao je u petak Zmago Jelinčič, predsjednik jedne od stranaka u parlamentu. On je pozvao službene slovenske vlasti da zbog filma prosvjeduju, od Rima traži ispriku, a od Srbije i Crne Gore očekuje da talijanske filmaše proglase nepoželjnima. Film se snima u Crnoj Gori, a i ulogu okrutnog slovenskog partizanskog zapovjednika koji ubija Talijane i baca ih u fojbe (kraške jame) igra srpski glumac Dragan Bjelogrlić.

Slovenski mediji u reakcijama na film tvrde da je riječ o povijesnom falsifikatu koji ignorira slovenske žrtve u II. svjetskom ratu, a mitizira i povećava talijanske te stvari prikazuje klišeizirano iako je sve umotano u romantičnu priču u kojoj se pojavljuju i "dobri" Slovenci. Slovenski mediji osim toga navode kako je čudno da je priča smještena negdje u Sloveniji, a ne u hrvatskoj Istri, odakle je najveći broj talijanskih poslijeratnih "esula" kojima je film o žrtvama fojbi posvećen.

Na RAI-u pak tvrde da je na scenariju radio, kad je riječ o povijesnoj pozadini, Giovanni Sabatuci - profesor povijesti na jednom rimskom sveučilištu, te odbijaju kritike o političkim motivima.

Pročitajte više