Filozofski pokreće akciju da se spriječi dodjela doktorata Bandiću

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL / Nikola Cutuk/PIXSELL / 123rf / wiki, Index

FILOZOFSKI fakultet želi spriječiti dodjelu počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu zagrebačkom gradonačelniku i višestrukom USKOK-ovom optuženiku Milanu Bandiću. 

Objavili su priopćenje u kojem najavljuju daljnje korake, a prenosimo ga u cijelosti.

Žele spriječiti dodjelu doktorata Bandiću

"Na jučerašnjoj sjednici senata Sveučilišta u Zagrebu pokrenut je postupak dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću. Vijeće Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu protivi se ovom postupku, kao i ranijoj dodjeli počasnog doktorata Draganu Čoviću. 

Smatramo da dodjeljivanje počasti moćnim političarima, osobito onima osumnjičenima za protuzakonitosti, ozbiljno ugrožava temeljne akademske vrijednosti slobode, autonomije i društvene odgovornosti, kao i ugled Sveučilišta u Zagrebu. 

Također se oštro protivimo samoj ideji da raspolaganje novcem poreznih obveznika bude kriterijem za dodjeljivanje počasti. Upozoravamo da takve odluke krše članak 76. Statuta Sveučilišta u Zagrebu, koji kaže da se počasni doktorat može dodijeliti samo osobi iznimnog ugleda, kao i osobi koja je svojim radom pridonijela iznimnom napretku Sveučilišta, hrvatske znanosti ili kulture. 

Zato od uprave Sveučilišta tražimo da se postupak dodjele doktorata Milanu Bandiću obustavi i pozivamo ostale sastavnice Sveučilišta da podrže naš zahtjev", poručili su s Filozofskog fakulteta. 

Pročitajte više